Hoppa till innehåll

Företagskort

Utgifter och kostnader är inte bara någonting privatpersoner har, utan även företag. På denna sida kommer du kunna läsa allt om företagskort. Vår guide är fylld av tester, information och tips på hur man hittar det främsta företagskortet 2024.

Sammanfattning
Företagskort med högst kredit: Mynt
Antal företagskort: 2 st
Årskostnad fr: 0 kr
Anledning till företagskort: Utlägg, finansiering, avbetalning

Topplista företagskort 2024

Mynt

0 kr
2 000 000 kr
0 %
 • Automatiserat
 • Moderna företagarens val
 • Enkel mjukvara
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 45 dagar
Högsta kredit: 2 000 000 kr
Ränta: 0 %
Effektiv ränta:

Qred

0 kr
50 000 kr
Från 1,95%
 • Kostnadsfritt kort
 • Samla på ett och samma ställe
 • Modernt val
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 45 dagar
Högsta kredit: 50 000 kr
Ränta: Från 1,95%
Effektiv ränta:

Revolut Business

Från 0 kr
 • Låga avgifter
 • En gratis nivå
 • Få samtliga utgifter kategoriserade
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 0 %
Valutapåslag: 0 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar:
Högsta kredit:
Ränta:
Effektiv ränta:
illustration företagskort

Vad är ett företagskort?

Ett företagskort är precis som det låter, ett kreditkort för företag. Istället för att kortet är skrivet på en privatperson står ansvarig kreditbärare ett företag. Företag i detta sammanhang kan var handelsbolag eller aktiebolag.

Fördelarna med att ha ett företagskort är ett man kan samla kostnader från anställda, prenumerationer och andra småställen på ett och samma kort. Allting hamnar då på en gemensam faktura i slutet av månaden.

Betalningsansvar för företagskort

En fråga många ställer sig är vem som innehar betalningsansvaret för företagskortet. Det beror helt på vilka bestämmelser som gjorts, eftersom ansvaret antingen kan vara helt och hållet på företaget eller på den specifika individ som nyttjar kortet, det vill säga ett personligt ansvar. Det är viktigt att vara medveten om vem som står som kortinnehavare så att inga missförstånd råder.

Företagets betalningsansvar

När företaget står för betalningsansvaret av kortet innebär det en optimal process när det kommer till utläggshantering eftersom fakturorna ställs direkt till företaget. Precis som vid personligt ansvar genomgår företaget en kreditprövning, och står för både årsavgiften och kreditkortsfakturorna. Många entreprenörer ser denna typ av betalningsansvar som mycket effektivt då det ger dig som företagare bättre koll på alla utgifter.

Personligt betalningsansvar

Ett företagskort står alltid på företaget, men med personligt betalningsansvar avses användaren av kortet, det vill säga individen själv. Det innebär att fakturorna ska betalas av dig som nyttjar företagskortet, i enlighet med juridiska riktlinjer. På så sätt möjliggörs en kontroll av all kortanvändning som för många underlättar väldigt mycket. Med personligt betalningsansvar kan du dessutom låta ställa ut ett kort till alla eventuella anställda i företaget, vilket är en stor förmån. Därutöver kan företaget anpassa såväl kreditgränser som tidsgränser för varje kort. På så sätt ges väldigt goda förutsättningar för anpassning av de behov och köpvanor som den enskilde kortanvändaren har. Givetvis tas en sedvanlig kreditupplysning på den som ska nyttja kortet, för att säkerställa kreditvärdigheten. Det är dock fortfarande företaget som står för månads- eller årsavgiften på kortet.

Vad kännetecknar ett bra kreditkort för företag?

Ett bra företagskort gynnar hela rörelsen och frigör framförallt tid från administrationen. Gemensamt skapar det ett lugn i företaget och alla kan ta de kostnader som krävs utan att skicka runt ett debetkort eller ha kortnummer nedskrivet på en papperslapp.

Stort kreditutrymme

Eftersom kostnaden hos företag ofta är större än för privatpersoner är ett stort kreditutrymme att föredra. Normalt för privatpersoner är ungefär 10 – 40 000 kr. Ett företagskort med bra utrymme handlar om 50 – 100 000 kr.

Automatiserande funktioner

De flesta företagskorten har speciella förmåner som går ut på att automatisera olika funktioner inom företaget. Detta är ett direkt sätt för företagen att spara tid och därmed också pengar. Ett exempel på detta kan vara automatiserad bokföring.

Lång återbetalningsperiod

En generös och lång återbetalningsperiod kan ge bättre likviditet till företag. Ett företagskort med kredit skapar därför ett andrum och möjliggör att man inte behöver ha fått betalt av alla kunder för att ta upp en kostnad.

Förmåner

De flesta företagskorten är kreditkort och har därmed en del attraktiva förmåner. Detta kan inkludera bland annat försäkringar och bonusar/cashbacks. För ett företag kan detta vara mycket användbart.

företagskort infografik

Bästa företagskortet 2024

Det bästa företagskortet 2024 är Mynt. Ett elegant, fritt och administrativt enkelt kort som frigör arbete och skapar kreditutrymme för företag.

Viktigt att komma ihåg är däremot att varje företags behov ser olika ut och att det som vi tycker om inte nödvändigtvis behöver vara det bästa för er – precis som för en privatperson som letar efter det bästa kreditkortet.

Generellt finns det en rad olika saker som man kan kolla närmare på, och vilket vi har med i vår jämförelse ovan.

Saker som definierar de bästa företagskorten 2024:

 • Generös kreditgräns
 • Enkel administration
 • API kopplingar för bokföring
 • Automatiserade processer

Fördelar med företagskort

Kreditkort för företag har sina fördelar – och det är tyvärr ännu inte alla som upptäckt dessa. Transaktioner, kostnader och utlägg sker inte längre som förut där betalning sker en gång per månad via pappersfaktura. Moderna organisationer och egenföretagare har löpande prenumerationer, annonskostnader (Google Ads, Display, Facebook Ads) och andra utgifter som inte passar bankens vanliga mall.

Här kommer 6 fördelar med att använda kreditkort för företaget:

1. Smidig fakturering

Samtliga köp samlas på en och samma faktura, vilket medför ett mycket smidigt sätt att säkerställa ett balanserat betalningsflöde hos företaget. Med fakturan kommer också en överskådlig och tydlig bild av alla transaktioner som gjorts med företagskortet vilket gör att företaget enklare kan hålla koll på när och i vilket syfte korten används.

2. Anpassade finansieringslösningar

Flertalet företagskort har möjlighet till flexibilitet när det kommer till köpgränsen. Företaget kan begränsa taksumman för vissa kort så att risken att en medarbetare utnyttjar kreditkortet till för stora belopp minimeras.

3. Enkel bokföring

Numera är det mesta så pass digitaliserat att det idag allra oftast räcker med att en anställd uppvisar en bild på sitt kvitto tillsammans med en redogörelse, som sedan går direkt till bokföringssystemet.

4. Betala i företagets takt

Med ett kreditkort för företag kan man dela upp fakturan såtillvida att man under en månad med många och höga utgifter betalar mindre, medan man under en månad med mindre utgifter betalar lite mer. På detta sätt utjämnas företagets likviditet.

5. Perfekt även för företag utan anställda

Du behöver inte ha några anställda för att dra nytta av alla fördelar med företagskort. På ett simpelt och smidigt sätt kan du särskilja dina privata utgifter från företagets. Du slipper exempelvis lägga tid på att sortera kvitton månad efter månad och behöva hålla reda på vilka utlägg som tillhör företaget eller inte.

6. Försäkringar och förmåner

Flertalet företagskort erbjuder skyddande försäkringar i form av exempelvis reseförsäkring och köp- och leveransskydd. Detta är en enorm trygghet för hela företaget och dess anställda.

Det finns även ett flertal kort med förmåner i form av bonuspoäng och cashback. Genom att välja ett sådant kreditkort kan företaget på sikt spara pengar.

Vilka företag kan rekommenderas kreditkort?

Framtidens banker och kreditgivare (ofta kallade neobanker) som t.ex. Mynt och Qred är kanske ingenting som passar alla typer av företag. Tänk alltid till vad ert behov är och hur detta passar erbjudanden och funktionalitet hos respektive kreditgivare.

Generellt kan företag med följande behov elller beteende gynnas lättare:

Regelbunden användning

Med tanke på att det finns många fördelar att utnyttja med ett företagskort så lämpar det sig bäst för företag som vet med sig att de kommer att använda kortet på regelbunden basis. Många företagskort har en månads- eller årsavgift, och om kortet då brukas tillräckligt mycket så kommer kortets alla förmåner att väga upp avgiften för själva kortet.

Frekventa tjänsteresor

Väldigt många företag har anställda som reser mycket i tjänsten. På så sätt är det fördelaktigt att ha ett företagskort med reseförsäkring och/eller drivmedelsrabatt. Det medför även en särskild trygghet för den anställde då hemförsäkringar vanligtvis inte innefattar tjänsteresor.

Lättillgänglig transaktionsöverblick

De allra flesta företagare vill ha en så tydlig överblick som möjligt över sina anställdas utlägg och transaktioner. Ett företagskort underlättar detta på ett helt annat sätt då det blir betydligt enklare att säkerställa att inga anställdas utlägg missas. Dessutom är det värdefullt att låta sina anställda slippa lägga ut för sig själva och behöva vänta på återbetalning.

Nystartade företag

Att skaffa ett företagskreditkort för nystartade företag kan var en bra idé men samtidigt svårt att bli beviljat. Anledningen till att många nya företag ansöker är att finansiera sin tillväxt genom utlägg och en enkel kredit. Vi har gjort en kartläggning med denna typ av finansiering nedan (tabell 1).

Jämförelse företagskort

För att du enklare ska kunna hitta företagskortet som passar ditt företag har vi jämfört de bästa. Här kollar vi på bland annat årsavgift, bonus, cashbacks och övriga förmåner.

KreditkortÅrsavgiftKrediträntaMaxkreditBonus/cashbackÖvriga förmåner
Mynt0kr0 %2 000 000 krRabatter och bonus hos samarbetspartnersAutomatiserad redovisning
Qred0krFrån 1,95 %50 000 kr1 % cashback på samtliga köpExtremt låga avgifter
Revolut businessFrån 0krBra översikt kring utgifter
Tabell 1 – Jämförelse företagskort på svenska marknaden.

Företagskort som finansiering

Att växa ett företag kostar pengar och investeringar som betalar tillbaka sig efter ett par månader eller kan vara svåra att hitta rätt finansiering för. Nedan är en tabell med exempel på vad kostnaden (räntan) på investeringen kan kosta.

FöretagskortRäntaÅrsavgift
QredFöretagsspecifik (från 1,95%)Ingen årsavgift
Mynt0%Ingen årsavgift
Eurocard13,78%525-1500kr per år
Swedbank Business24%350kr
Tabell 1 – Ränta på nyttjad kredit företagskort och andra alternativ.

Exempel på företagskort

Nedan kommer några exempel på modernare företagskort som jobba med att konkurrera ut storbankerna. Detta gör de genom att erbjuda förmåner som storbankerna inte gör och de blir därför mycket attraktiva för dig.

 • Mynt – Gratis kort med automatiserad redovisning och individuella kort med köpgränser
 • Qred – Ingen årsavgift, 1 % cashback och smart applikation
 • Revolut Business – låga avgifter, bra koll på utgifter

Företagskort med kredit

Vill ditt företag utnyttja en kredit med ert företagskort? Isåfall är det ett kreditkort för företag ni söker efter och det finns flera att välja på. Fördelen här är självklart först att du får möjligheten att nyttja en kredit men även att alla köp samlas på en och samma faktura. Detta underlättar för företag att få koll på sin ekonomi och de utgifter som finns.

Mynt

 • Automatiserat
 • Moderna företagarens val
 • Enkel mjukvara
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 2 000 000 kr
Kreditränta: 0 %
Kredit upp till 2 mkr med ränta från 0,6%.

Qred

 • Kostnadsfritt kort
 • Samla på ett och samma ställe
 • Modernt val
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Kreditränta: Från 1,95%

Vanliga frågor

Vad är ett företagskort?

Ett företagskort är ett speciellt betalningsmedel för företag som används till att spara tid och pengar. Många företagskort erbjuder förmåner som automatiserad redovisning, personliga kort och köpgränser till de anställda samt bonusar.

Hur fungerar ett företagskort?

De bättre företagskorten erbjuder personliga kort till alla anställda och därmed också personliga köpgränser. Detta innebär att ett kort inte behöver skickas runt och annat krångel. De flesta företagskorten är även kreditkort vilket innebär att samtliga köp samlas på en faktura. Med hjälp utav detta kan företaget hålla enklare koll på ekonomin och utgifterna.

Vilket är det bästa företagskortet?

Vi anser att det moderna Qred kortet är det bästa företagskortet. Med dess 1 % cashback på alla köp, extremt låga avgifter, smidiga app och massa andra förmåner är kortet svårslaget.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss