Hoppa till innehåll

Debetkort

Debetkort, även kallat debitkort, är ett kort kopplat direkt till ett bankkonto och du kan spendera pengar du sätter in. Antingen genom överföring privat eller att din lön placeras på ditt debetkort. Fördelen med att jämföra debetkort är att du kan dra nytta av bankens olika funktioner, förmåner och sparräntor. På vår sida kan du enkelt jämföra och hitta bästa debetkortet i en överskådlig tabell.

Debetkort 2024

Rocker kortet

0 – 1188 kr
Ingen kredit
 • Upp till 10% i cashback
 • Sparränta från 0,70%
 • 250 kr i bonus
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 0 kr upp till 3000 kr
Valutapåslag: 0 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar:
Högsta kredit: Ingen kredit
Ränta:
Effektiv ränta:

PFC

0 – 420 kr
 • Sätt upp sparmål
 • Enkelt hålla din buget
 • Goda betyg
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 0 %
Valutapåslag: 0 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar:
Högsta kredit:
Ränta:
Effektiv ränta:

Lunar

0 – 1788 kr
 • Fantastisk app
 • Utmanare (nano-bank)
 • 400 000 nedladdningar
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 9 kr EU (19kr utanför)
Valutapåslag: 1 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar:
Högsta kredit:
Ränta:
Effektiv ränta:

Binance Card

Gratis
 • Upp till 8% cashback
 • Låga avgifter
 • För dig nischad i krypto
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 0,90 %
Valutapåslag: 0 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar:
Högsta kredit:
Ränta:
Effektiv ränta:
debetkort illustration

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort är ett kort kopplat direkt till ditt bankkonto. Du behöver därför ha pengar insatt eller kopplat till ditt konto för att kortet ska fungera vid betalning. Annars kommer köpen inte att medges. Detta är en direkt motsats till kreditkort där ditt kort är laddat med en kredit. Som gör att du kan genomföra köp utan att kortet har pengar kopplat till bankkortet. Tillskillnad från många kreditkort så tillkommer inte lika mycket olika avgifter och risker.

Vilket är det bästa debetkortet 2024?

Att hitta marknadens bästa debetkort är ingen enkel match. Det finns flera olika faktorer som kan tänkas spela in, och alla är vi olika. Kanske vill du ha ett gratis kort eller ett med särskilda bonusar.

Men, det finns en rad olika saker som man kan kolla på för att enkelt hitta ett kort som passar dig, och där av blir det bästa.

Exempel på sådana faktorer är avgifter, förmåner, applikationer och smidighet.

Enligt oss är det bästa debetkortet 2024 just nu Rockerkortet. Kortet har flera nivåer och även fast du använder gratisversionen kan du få upp till 10% i cashbacks. Att debetkort som rockerkortet erbjuder bonusar är ovanligt vilket vi tycker skiljer kortet från de andra konkurrenterna. Det tas även inte ut någon valutaväxlingspåslag och gratis reseförsäkring ingår.

De bästa debetkorten 2024 har:

 • En smidig app
 • Inga avgifter
 • Goda förmåner

Börja jag välja debetkort eller kreditkort?

Ja, det är en fråga som många ställer sig och det finns inget generellt svar. Utan svaret är beroende på dina förutsättningar och prioriteringar.

Ett kreditkort är ofta förknippat med en hel del kostnader som debetkort saknar. Detta inkluderar ränta, övertrasseringsavgift, förseningsavgifter och annat vilket medför att du behöver lägga ner tid på att ha koll på ditt kreditkort. Gör du inte det kan det vara lätt att du glömmer betala fakturan för månaden och plötsligt sitter du där med höga ränteavgifter som ska in. Men om du lägger ner tiden och har bra koll på ditt kreditkort behöver detta absolut inte ske.

Ett debetkort är ett enklare betalningsmedel där du slipper tänka på fakturor och andra dolda kostnader. Nackdelen blir att det inte erbjuds lika bra förmåner eller möjligheten att utnyttja en kredit. Det sistnämnda kan däremot ses som en fördel ibland, detta då det eliminerar risken att dra på sig skulder.

Kombinera debetkort och kreditkort?

En lösning till den svåra frågan om vilket som är bäst kan vara att skaffa båda. Då kan du utnyttja olika fördelar vid olika situationer. Ett exempel på detta kan vara Coop Mastercard och Rocker kortet. Coop Mastercard är ett kreditkort som du kan använda för matinköp då det ger bonus och rabatter på Coop butiker. Kombinera detta med Rocker som vardagskort med återbäring på alla köp, moderna app, funktioner som Touch ID istället för pin-kod och låga avgifter. Denna kombination maximerar bonus och rabatter samtidigt som du får moderna funktioner och låga avgifter.

Rocker kortet

 • Upp till 10% i cashback
 • Sparränta från 0,70%
 • 250 kr i bonus
Årskostnad: 0 – 1188 kr
Maxkredit: Ingen kredit
Kreditränta:
Rockerkortet innehåller ingen kredit.

Coop Mastercard

 • Första året gratis
 • Poäng överallt
 • Trygga köp
Årskostnad: 0 kr (295 kr efter år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 15,95%
Effektivränta 17,01 % (20,67 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 714 kr (22 062 kr med pappersfaktura).
debetkort enkel och smidig betalning

Fördelar med debetkort

Debetkort har i förhållande till traditionella kort med kredit sina fördelar. Flera av dessa är riktigt bra och du bör noggrant överväga att skaffa ett, även som komplement till andra kort.

Enkelt och smidigt

En av de allra största fördelarna är smidighet och enkelhet. Du behöver inte vara orolig för att det kommer fakturor, vad räntan blir eller andra rörliga moment.

Du sätter bara in, eller får din lön inbetalat, och använder kortet i den mån du kan och har möjlighet. Ofta finns smarta funktioner som ger dig enkel överblick eller funktioner för att spara mer pengar.

Förmåner

Detta är inget som de flesta debetkorten brukar ha men som kan hittas vid noggrann jämförelse. Du kan även hitta bra kort med förmåner på vår lista ovan. Förmånerna kan inkludera bonus, försäkringar, smarta appar och mycket mera.

Ingen chans till skuld

Eftersom kortet inte har någon kredit kopplat till dig finns det ingen risk för överkonsumtion och en skuld du inte kan betala tillbaka. Det är med andra ord helt riskfritt i den bemärkelsen att skaffa sig ett snyggt debetkort istället för annat.

Nackdelar med debetkort

Precis som med alla betalningsmedel har det sina nackdelar som gör det mindre lämpligt för vissa personer. Nedan har vi tagit fram de främsta nackdelarna med debetkort du bör känna till:

Ingen kredit

Det ger dig ingen möjlighet till att nyttja en kredit. Detta är den stora skillnaden mot ett kreditkort där du får denna möjlighet. Fundera noggrant på om du kommer behöva nytta en kredit och välja isåfall istället ett kort med kredit.

Sämre förmåner

De flesta debetkorten ger inte så mycket förmåner utan är endast ett betalningsmedel. Däremot kan du hitta förmåner likt kreditkorten hos de bästa debetkorten. På grund av detta är det viktigt att du jämför de olika korten så att du hittar ett med riktigt bra förmåner.

Exempel på debetkort

Det finns en hel del att välja emellan på den svenska marknaden vilket kan göra det svårt för den som letar att hitta det rätta. I listan nedan har vi samlat de bästa alternativen för att underlätta för dig.

 1. Rockerkortet – upp till 10 % återbäring, 250 kr bonus när du skaffar kortet och ett modernt val med app kopplat till kortet.
 2. P.F.C. kort – bra kort utan uttagsavgift och enkla budgetverktyg.
 3. Lunar – populärt val med bra applikation, ingen uttagsavgift och bra sparränta.
 4. Binance card – debetkort som erbjuder krypto som betalningsmedel och upp till 8 % återbäring på köpen.

Vanliga frågor

Går det att övertrassera?

Ja! Du kan övertrasserad debetkort i de terminaler som har en viss fördröjning i sina dragningar. Förr var det vanligt hos restauranger och klubbar.

Vad kostar ett debetkort?

Kostnaden för kortet är från 0 kr, de vill säga helt gratis. En del kort har däremot en avgift som betalas per månad eller år.

Ett exempel är PFC Premium som kostar 35 kr/månad.

Vad är skillnaden på debit och credit?

Debit innebär att ett köp dras direkt från ditt bankkonto medans credit är t ex köp med kreditkort då kortkrediten istället debiteras.

Är debet eller kreditkort bäst?

Det är en svår fråga och svaret skiftar beroende på vem du frågar. Om du har en stabil ekonomi och vill utnyttja en kredit så passar ett kreditkort. Men om du inte vill ha chansen att dra på dig skulden och faktura krångel passar debetkort bättre.

Jämförelse mellan debetkort

I tabell 1 nedan jämför vi de bästa debetkorten på den svenska marknaden så att du kan få en tydlig bild över vilket det rätta kortet för dig är.

DebetkortExtra förmånerBonus ÅrsavgiftValutapåslagUttagsavgift
Rockerkortet250kr bonusCashback (0,5 – 10%)0-1188kr0 %0 %
PFCSmidiga budgetverktygIngen bonus0-420kr0 %0 % (upp till 10 000 kr)
LunarFantastisk appUpp till 1,05% sparränta0-1788kr0 %0 %
Binance CardStödjer kryptovalutorUpp till 8% cashback0kr0 %0,9 %
Tabell 1 – Jämförelse debetkort på svenska marknaden.
debetkort illustration

Debetkort – del i ett större ekosystem

Ett debetkort är i många fall en del av ett större ekosystem. Med det menar vi att de inte alltid är kortet i sig som är i fokus utan ofta inkluderas applikationer, banksystem och kompletta lösningar som har en rad smarta funktioner eller fördelar. Exempel är t.ex. Rocker som erbjuder både sparränta, återbäring och kontokredit.

Vanliga delar som kopplas på i ekosystemet kring debetkort:

Sparkonto

Eftersom debet är precis motsatsen till kredit och kräver att du sätter in pengar för att kunna använda kortet är det ofta fokus på sparande, och att bygga upp din ekonomi. Därav är det många som erbjuder sparkonton med relativt bra ränta, för att locka in nya kunder.

Smarta applikationer

Många av korten erbjuder också moderna appar kopplat till kortet. Genom appen kan du hålla koll och få en bättre överblick kring hur din ekonomi ser ut. Med en koll på din ekonomi kan du enkelt identifiera sina onödiga utgifter och genom att undvika dessa spara pengar.

Försäkringar

Detta är inget som de flesta erbjuder men något du kan hitta bland de bästa debetkorten. Det kan vara i form utav t ex gratis reseförsäkring eller en allriskförsäkring som ingår.

Återbäring

Kanske inte jätte vanligt bland alla debetkort men en självklarhet för de bästa debetkorten är återbäring. Du får alltså tillbaka pengar på de köp du gör med kortet. Detta kan antingen appliceras på samtliga köp eller på köp inom vissa butiker.

Moderna funktioner

För att sticka ut från sina konkurrenter erbjuder många kortutgivare speciella funktioner med just deras kort. Ett exempel på detta är Rocker kortet som har en biometrisk funktion som möjliggör betalning med Touch ID istället för den traditionella pin-koden.

Passar det för resor?

Ja, debetkortet är ett bra val för dig som ska ut och resa eller reser ofta. Detta eftersom korten oftast har mycket låga valutapåslag och uttagsavgift. Till exempel har Lunarkortet inga valutapåslag alls eller någon uttagsavgift. På grund av att du stöter på dessa avgifter ofta på resan kan du spara in mycket här.

Det finns även de kort som ger dig gratis reseförsäkring men detta är inget vanligt. Debetkorten som gör detta har ofta en månadsavgift. Lunar har till exempel reseförsäkringar på sina versioner med månadsavgift.

Fördelar på resan

 • Gratis reseförsäkringar
 • Lågt valutapåslag
 • Låg uttagsavgift

Vilka krav har ett debetkort?

Med ett debetkort kan du inte utnyttja något kreditutrymme vilket innebär att det är en lägre beviljandegrad. För att spendera dina pengar behöver du först satt in pengar på kortet vilket gör att banken inte tar någon risk med dig som kund. Om du har t ex betalningsanmärkningar så kan det vara mycket svårt att få ett kreditkort men debetkort är det inga problem.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss