Hoppa till innehåll

Billiga kreditkort

Ett billigt kreditkort kan ha flera olika definitioner men syftar oftast på ett kreditkort med låg ränta eller låg årsavgift. Först och främst är det här avgifterna som spelar den stora rollen och man vill att de ska vara så låga som möjligt.

Sammanfattning
Antal kreditkort: 5 st
Antal kort utan årsavgift: 5 st
Ränta från: 9,74 %
Ansökningstid: 5 min

Billigaste kreditkorten 2024

Re:member Flex

0 kr
120 000 kr
9,74 – 24,74%
 • Ingen årsavgift
 • 56 dagar räntefri kredit
 • Bra omdömen
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 56 dagar
Högsta kredit: 120 000 kr
Ränta: 9,74 – 24,74%
Effektiv ränta:

Resurs Classic

0 kr
30 000 kr
14,36 – 19,32%
 • 0 kr årsavgift
 • Enkelt och elegant
 • Räntefri delbetalning
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 60 dagar
Högsta kredit: 30 000 kr
Ränta: 14,36 – 19,32%
Effektiv ränta:

Bank Norwegian Kreditkort

0 kr
100 000 kr
21,93%
 • Fri årsavgift
 • Samla poäng till flyg
 • Räntefritt upp till 45 dagar
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 45 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 21,93%
Effektiv ränta:

Refunder Pay

0 kr (395 kr efter första året)
50 000 kr
16,75 %
 • 1% cashback alltid
 • Otursförsäkring ingår
 • Delbetala räntefritt (6 mån)
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 3% min 35 kr
Valutapåslag: 1,65%
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 56 dagar
Högsta kredit: 50 000 kr
Ränta: 16,75 %
Effektiv ränta:

Marginalen Gold

0 kr (195 kr efter år 1)
100 000 kr
16,9%
 • Räntefritt upp till 50 dagar
 • Delbetala i din takt
 • 0 kr årsavgift första året
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 50 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 16,9%
Effektiv ränta:
billiga kreditkort illustration

Vad menas med billiga kreditkort?

Med billiga kreditkort menas att avgifterna på korten är låga eller obefintliga. Dock så finns det många olika avgifter förknippat med ett kreditkort och olika avgifter är olika viktiga för olika personer. Till exempel kan uttagsavgiften och valutapåslaget vara viktigt avgifter för dig som gillar att resa mycket. Detta eftersom att du då ofta tar ut mycket kontanter utomlands. Någon annan kanske känner att krediträntan är otroligt viktig så att avgifterna inte blir så höga vid försenad betalning.

Det finns alltså många olika sätt att kolla på om ett kreditkort är billigt beroende på vilka avgifter du prioriterar.

billiga kreditkort infografik

Avgifter hos billiga kreditkort

Som sagt har ett billigt kreditkort flera avgifter som är låga eller obefintliga. För att göra det enklare för dig att hitta ett billigt kreditkort har vi nedan täckt en del avgifter. Dessa avgifter bör ett billigt kreditkort ha låga eller sakna helt.

billiga kreditkort olika avgifter och förmåner

Årsavgift

Årsavgiften är avgiften per år för att äga ett kort. Detta är oftast en lite större kostnad på många kreditkort och kan ibland ligga runt 300 – 600 kr. Däremot finns det många kreditkort som helt saknar denna avgift och fortfarande erbjuder minst lika bra förmåner. De flesta av de billigaste korten är gratis kreditkort.

Uttagsavgift

Den avgift som banken tar ut vid kontanta uttag av pengar kallas uttagsavgift. Detta är en avgift som många kanske inte ens behöver tänka på om de aldrig tar ut kontanter. I Sverige behöver du sällan kontanter men om du skulle åka utomlands finns det fortfarande en del kvar. Därför ska ett billigt kreditkort även ha en låg uttagsavgift.

Kreditränta

Räntan är den avgift som tas ut vid försenad betalning, alltså efter de räntefria dagarna. Denna avgift anges i % och brukar vara ganska hög för många kreditkort. Det är normalt om den ligger runt 16-20 % men det finns kreditkort med mycket lägre och högre kreditränta. Ett billigt kreditkort bör helt klart ha en låg ränta vilket brukar klassas som under 16 eller 15 % men helst ännu lägre.

Valutapåslag

Valutapåslag eller valutaväxlingsavgift är det som tas ut när du handlar med någon annan valuta än SEK. Detta är något som du ofta stöter på utomlands om du handlar med ett kreditkort där. Oftast ligger denna avgift runt 2 % av beloppets summa men ett av de billigare kreditkorten bör ha lägre än så.

Vilket är det billigaste kreditkortet?

Självklart beror detta på vilka avgifter just du stöter på ofta i vardagen. Men efter vår jämförelse anser vi att det billigaste kreditkortet är Re:member Flex. Kortet är helt gratis att skaffa samt äga och ger dig som har en stabil ekonomi möjligheten till en riktigt låg ränta. Detta eftersom kortet har en personlig ränta från 9,74 %. Utöver detta så ger kortet dig upp till 25 % rabatt på hundratals webbsidor.

Re:member Flex

 • Ingen årsavgift
 • 56 dagar räntefri kredit
 • Bra omdömen
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 24,74%
Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

Jämförelse mellan billiga kreditkort

Som sagt kan det vara från person till person om ett kreditkort är billigt eller inte. Detta beroende på vilka avgifter kortet har låga och om du stöter på dessa ofta. Nedan för att hjälpa dig hitta kreditkortet som är billigast för dig har vi sammanställt en jämförelse!

KreditkortRäntaEffektiv räntaÅrsavgiftValutapåslagUttagsavgift
Resurs Classic14,36 – 19,32 % 19.79 %0 kr2,97 %1,97 %
Re:member flex9,74 – 24,74 %8,12 – 21,62 %0 kr1,75 %3 % (min 35 kr)
Komplett kreditkort21,4 %22,42 %0 kr1,75 %0 %
Bank Norweigan19,99 %21,93 %0 kr1,75 %0 %
Marginalen Gold16,9 %17,73 %0 kr första året (195 kr efter)1,65 %3 % (min 35 kr)
Tabell 1.1 – jämförelse mellan billiga kreditkort

Exempel på billiga kreditkort

Alternativ till billiga kort

Ett kort som ger dig bonus eller kreditkort med cashback kan vara ett bra alternativ till ett av de billiga kreditkorten. Detta eftersom att även om ett kreditkort med bonus kanske har en årsavgift och lite högre övriga avgifter. Kan du genom bonusen och återbäringen tjäna tillbaka mer än detta så att det täcker och blir över. Detta gäller främst dig som har lite högre utgifter då det isåfall kan bli en hel del bonus och cashback du får tillbaka.

Nyttja kreditkortet billigt

Utöver att skaffa ett billigt kreditkort bör du även se till att använda det billigt. Detta är oftast mycket enkla saker som du enkelt kan få in i rutinen.

Det viktigaste du behöver göra är att alltid betala din faktura för krediten inom de räntefria dagarna. Gör du inte detta så tillkommer ränta vilket är en hög avgift som du alltid vill undvika.

Att ta reda på vilka nackdelar ditt kreditkort har är ett annat sätt. Har ditt kreditkort en hög uttagsavgift till exempel så bör du veta detta och försöka undvika att ta ut kontanter. Håll alltså koll på nackdelarna med ditt kort och undvik dessa så mycket som möjligt.

Så nyttjar du billiga kreditkort maximalt:

 • Håll koll på avgifterna (nackdelarna)
 • Betala alltid din kreditfaktura i tid

Billiga kreditkort vs dyra

Så hur stor skillnad är det mellan ett dyrt och billigt kreditkort? Detta tar vi reda på i exemplet nedan där vi jämför två olika kort med höga respektive låga avgifter. Vi räknar på att du tar ut 2000 kr i kontanter varje månad samt gör köp i utländsk valuta för lika mycket och att du har en skuld på 20 000 kr.

Som du kan se i tabellen så är det stor skillnad på de totala kostnaderna beroende på vilket kort du väljer. Beroende på vilka kostnader du stöter på i vardagen bör du skaffa ett kreditkort som har dessa avgifter på en låg nivå. Är du till exempel en person som handlar ofta i utländsk valuta och tar ut kontanter är ett billigt kreditkort för dig ett kort utan dessa avgifter.

ÅrsavgiftKrediträntaUttagsavgiftValutapåslagAviavgiftTotala kostnader
Dyrt kort500 kr20 % (333 kr per månad räntekostnader)3 % (60 kr)3 % (60 kr)40 kr993 kr
Billigt kort0 kr12 % (200 kr per månad räntekostnader)0 % (0 kr)0 % (0 kr)0 kr200 kr
Tabell 1 – Jämförelse dyrt vs billigt kreditkort

Vanliga frågor

Vilket är det billigaste kreditkortet?

Vi anser att både Komplett Bank Mastercard och Re:member Flex är bland de billigaste kreditkorten på den svenska marknaden. Detta är kort utan årsavgift med låga övriga avgifter och rejäla bonusar. Passar dig som vill ha ett kreditkort med låga avgifter men fortfarande tjäna in bonus.

Vad gör ett kreditkort billigt?

Ett kreditkort kan klassas som billigt om det generellt har låga avgifter och schyssta villkor. Däremot så beror det på från person till person om ett kreditkort kan klassas som billigt. Detta eftersom vi alla har olika utgifter och därmed prioriterar olika avgifter olika mycket.

Hur jämför man billiga kreditkort?

Första steget är att ta reda på vilka avgifter som är viktiga för dig och som du stöter på ofta. Detta kan du göra enkelt och smidigt genom vår genomgång över de viktigaste avgifterna. Efter du hittat de avgifter som du tycker är viktigast är det dags att börja leta efter kreditkorten som uppfyller detta. Genom vår topplista med de billigaste kreditkorten 2024 kan du enkelt hitta rätt för dig.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss