Hoppa till innehåll

Gratis kreditkort

Ett gratis kreditkort är även kallat kreditkort utan årsavgift. Det innebär att du inte betalar någon avgift per år för att nyttja kortet och din kreditgräns. Att ansöka om ett gratis kreditkort har inga nackdelar och du får ta del av alla de förmåner precis som vanligt. Vi kommer på denna sida samla samtliga kreditkort utan avgift så att du enkelt kan komma igång och ansöka idag.

Sammanfattning
Antal kort utan avgift: 5 st
Maxkredit: 100 000 kr
Ränta från: 9,74%
Ansökningstid: 5 min

Gratis kreditkort 2024

Resurs Classic

0 kr
30 000 kr
14,36 – 19,32%
 • 0 kr årsavgift
 • Enkelt och elegant
 • Räntefri delbetalning
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 60 dagar
Högsta kredit: 30 000 kr
Ränta: 14,36 – 19,32%
Effektiv ränta:

Re:member Flex

0 kr
120 000 kr
9,74 – 24,74%
 • Ingen årsavgift
 • 56 dagar räntefri kredit
 • Bra omdömen
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 56 dagar
Högsta kredit: 120 000 kr
Ränta: 9,74 – 24,74%
Effektiv ränta:

Bank Norwegian Kreditkort

0 kr
100 000 kr
21,93%
 • Fri årsavgift
 • Samla poäng till flyg
 • Räntefritt upp till 45 dagar
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift:
Valutapåslag:
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 45 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 21,93%
Effektiv ränta:

Morrow Bank

0 kr
100 000 kr
21,40 %
 • Bonus på alla köp
 • Fria försäkringar
 • Ingen årsavgift
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 0 %
Valutapåslag: 1,75 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 50 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 21,40 %
Effektiv ränta:

Vad är ett gratis kreditkort?

Låter det lite för bra för att vara sant? Ja, att nyttja en kredit är inte alltid 100% gratis och är givetvis kopplat med en kostnad i vissa scenarion. När man som kreditgivare och vi diskuterar gratis kreditkort syftas det alltid på årsavgiften. Andra kostnader kan uppstå är t.ex. avi-avgifter, räntor och valutapåslag.

Med det sagt så innebär ett kreditkort utan årsavgift inte något dåligt, utan tvärtom. Det är ett fantastiskt erbjudande och årsavgiften kommer alltid att vara 0 kr, dvs helt gratis. Om du nyttjar ditt kreditkort inom din kreditgräns och varje månad betalar av fakturan till fullo kommer heller ingen ränta att uppstå. På så sätt kan du nyttja ditt kort och förmåner utan att behöva betala något extra.

Så med andra ord, innebörden av ett gratis kreditkort är att du inte betalar några fasta avgifter varje år. Genom att sköta dina inbetalningar tillkommer heller ingen ränta. På det kan du också lägga till auto-giro eller e-faktura för att undvika fakturaavgifter. Sammanfattat innebär det att du kan nyttja din kredit och förmåner kopplade till kreditkortet utan någon extra kostnad jämfört med ett debetkort.

gratis kreditkort illustration

Hitta rätt kreditkort utan årsavgift

Att välja ett kreditkort utan årsavgift är inte helt enkelt – det finns nämligen en rad olika kreditgivare på marknaden med bra erbjudanden. Tricket är ett hitta ett kort som uppfyller de förmåner eller andra fördelar som du önskar att dra nytta av. I vår jämförelse högt upp på sidan kommer vi att tydligt visualisera de förmåner, avgifter och fördelar som kommer att var tillgänglig till dig som väljer att ansöka.

Bestäm dig för kreditkort utan avgift

Det allra första du ska göra innan du väljer att ansöka är att verkligen bestämma dig för att ett gratis kreditkort är rätt för dig. Det finns nämligen flera kreditkort med bonus som har en avgift kopplat till sig men som ger en återbäring. Beroende på hur mycket du nyttjar av din kredit varje månad kan återbäringen bli större än avgiften.

Specificera önskade förmåner

Genom att specificera dina önskade förmåner kan du enklare välja vilket kort som kommer att passa dig. Alla i vår lista har en tydlig förteckning över förmåner och du kan även välja att läsa hos kreditgivaren.

Andra avgifter

Som nämnt ovan innebär ett gratis kort att du inte behöver betala någon årsavgift för att ha kortet. Däremot kan det uppkomma andra avgifter som avi-, faktura- och valutakostnader. Kontrollera att du har koll på dessa och att de är rimliga i jämförelse med andra.

gratis kreditkort infografik

Fördelar med gratis kreditkort

Som namnet avslöjar är den främsta fördelen att kortet saknar årsavgift och är därmed gratis att äga för dig som kund. Detta gör först och främst att du sparar in eventuell årsavgift vilket kan vara ganska hög för vissa kreditkort. Men det skapar även en sundare relation till ditt kort genom att du minskar risken att du använder kortet bara för att. Om du däremot betalt en dyr summa för att skaffa kortet kommer du antagligen vilja använda det för annars är det ju ett onödigt köp. Utan årsavgift saknas denna stress och ger dig en mer sund relation till kortet vilket minskar risk för skulder.

Nackdelar med gratis kreditkort

Först och främst är det två nackdelar som du bör känna till. Den första är att korten inte lika ofta har en ”sign up” bonus vilket kan vara att du får ett antal bonuspoäng gratis när du skaffar kortet. Detta är dock inte en stor nackdel alls, utöver det kan det vara så att kortet har högre andra avgifter. Som kompensation för att inte ta ut en årsavgift tar de då ut högre övriga avgifter. Dock är detta inget som alla kort gör men det finns ett par enstaka.

Vissa påstår även att de har sämre förmåner eftersom man ”får det man betalar för”. Detta hade varit förståligt men inget som vi tycker stämmer på de svenska kreditkorten. Korten på denna sida som är utan avgift har minst lika bra förmåner som de med en avgift.

Vanliga frågor

Har ett kort utan avgift sämre förmåner?

Nej! Genom att nyttja ett erbjudande och få ett gratis kreditkort innebär det inte att förmånerna försvinner.

Är gratis kreditkort helt gratis?

Ja! Om du nyttjar det på rätt sätt kommer det att vara helt utan kostnader. Genom att inte nyttja det på rätt sätt kan det uppkomma ränta samt avi- och valutakostnader.

Ska jag välja gratis kreditkort eller bonuskort?

Det är en svår fråga! Bonuskort kan ge återbäring som överskrider eller täcker din årsavgift. På så sätt kan du få ett annat kort som i praktiken blir gratis.

Finns det gratis kreditkort med bonus?

Ja det finns en hel del kreditkort utan årsavgift med bonus. Många tror att bara för årsavgiften saknas kommer förmånerna vara sämre men så är det absolut inte.

Vem passar ett gratis kreditkort?

Att spara in på en i många fall ganska stor avgift passar alla. Däremot finns det vissa speciella grupper som specifikt bör skaffa ett gratis kreditkort.

Det finns många som endast planerar att använda kreditkortet ibland. Till exempel om du är utomlands och ska hyra bil kan de kräva ett kreditkort. Eller när du får några oväntade utgifter och vill ha en kredit. Om du ska använda kreditkortet på detta sätt är det inte värt att betala en årsavgift ofta.

Har du bra koll på kreditkort kan du skaffa flera kort med specifika fördelar. Sedan använder du dessa på olika slags köp vilket kan vara mycket förmånligt. Dock kan fördelarna snabbt försvinna om korten har en hög årsavgift.

Är du ny till kreditkort och skaffar ditt första kort kan det även vara smart att välja ett utan avgift. Detta ger dig en chans till att se hur det fungerar och sedan därefter kunna bestämma om det är värt att betala en årsavgift.

Ett gratis kreditkort passar dig som:

 • Du som endast tänker använda det ibland
 • Om du har flera kreditkort
 • Nya kreditkorts användare

Utgifter trots gratis årsavgift

Grundbulten i korten är som sagt att det saknas en avgift varje år. Det finns däremot andra kostnader som kan vara bra att ha koll på, som kan dyka upp trots att du inte betalar någon årsavgift.

Uttagsavgift

Om du nyttjar ditt kreditkort utan årsavgift för att ta ut pengar kontant kan det tillkomma så kallade uttagsavgifter. Dessa finns ibland även i Sverige och inte endast utomlands, utan där kan det tillkomma även en växlingskurs.

Aviavgift

Detta är den kostnad som tas ut för att skicka din kreditfaktura varje månad. Kostnaden brukar ligga runt 30 kr och då kommer det en pappersfaktura i brevlådan som många få. Detta ger dig en bra överblick kring vad du spenderat och vilka onödiga utgifter du har.

Du kan enkelt undvika denna avgift helt genom att välja att få fakturan på nätet (e-faktura).

Ränta

Räntan kommer alltid att kvarstå oavsett om du tecknar ett helt vanligt bensinkort eller gratis kreditkort. Däremot utgår det endast ränta om du inte betalar din kredit, så se till att betala fakturan i tid för att undvika dessa utgifter och kostnader.

Förseningsavgifter

Utöver den vanliga nominella räntan är det viktigt att kolla på den effektiva räntan också. Här räknar man med administrativa och förseningsavgifter vilket är sånt som tillkommer vid en försenad betalning av faktura.

Jämför kreditkort utan avgift

Se jämförelse i tabell 1 nedan. Tabellen uppdateras löpande och innehåller de bästa gratis kreditkorten enligt vår vetskap på den svenska marknaden.

KortÅrsavgiftKrediträntaUttagsavgiftAviaavgiftPåminnelseavgiftFörseningsavgift
Re:member Flex0kr9,74 – 24,74%3% (min 35kr)0kr e-faktura (39kr papper)60kr125kr
Resurs Classic0kr14,36 – 19,32%2,97% (min 35kr)39kr60kr145kr
Komplett bank 0kr21,4%0kr0kr e-faktura (35kr papper)60kr0kr
Bank Norwegian0kr19,99%0kr0kr e-faktura (45kr papper)60kr0kr
Tabell 1 – Jämförelse gratis kreditkort på svenska marknaden.

5 exempel på gratis kreditkort

Antalet kreditkort utan avgift på marknaden är nästintill obegränsade och här kommer 5 konkreta exempel på kreditkort du kan välja på.

 • Re:member Flex – upp till 25 % rabatt
 • Komplett Mastercard – hög bonus och riktigt bra gratis försäkringar
 • Bank Norwegian – låga avgifter och hög bonus
 • Resurs Classic – förmånlig räntefri delbetalning och bra kreditvillkor
 • Marginalen Gold – ingen avgift första året och cashback

Få ut det mesta av ett gratis kreditkort

Efter du valt kort behöver du också använda det väl för att du ska ha nytta av det. Nedan nämner vi de viktigaste sakerna du behöver hålla koll på för att få ut det mesta av ditt kort!

Betala fakturan i tid

Det kan fortfarande bli mycket dyrt om du betalar din faktura försent. Genom att inte ha en årsavgift och alltid betala av din skuld i tid kan du spara in mycket pengar.

Kombinera med bonus

Du kan kombinera ditt kort utan årsavgift med ett kreditkort med cashback eller till exempel ett matkort. På detta sättet kan du ha ett kort som du använder vardagligen. Och ett som du använder vid specifika köp som du får rabatt eller bonus på.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss