Gratis kreditkort (utan avgift)

Ett kreditkort utan årsavgift kallas också för gratis kreditkort. Det innebär att du inte betalar någon avgift per år för att nyttja kortet och din kreditgräns. Att ansöka om ett gratis kreditkort har inga nackdelar och du får ta del av alla de förmåner precis som vanligt. Vi kommer på denna sida samla samtliga kreditkort utan avgift så att du enkelt kan komma igång och ansöka idag.

Sammanfattning
Antal kort utan avgift: 4 st
Maxkredit: 100 000 kr
Ränta från: 9,74%
Ansökningstid: 5 min

Gratis kreditkort 2022

 1. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

 2. Resurs Classic
  • → 0 kr årsavgift
  • → Enkelt och elegant
  • → Räntefri delbetalning
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 30 000 kr
  Kreditränta: 14,36 – 19,32%
  Exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.

 3. Marginalen Gold
  • → Räntefritt upp till 50 dagar
  • → Delbetala i din takt
  • → 0 kr årsavgift första året
  Årskostnad: 0 kr (195 kr efter år 1)
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 16,9%
  Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).

 4. Komplett Bank Mastercard
  • → Avgiftsfria uttag
  • → Fri årsavgift
  • → 50 dagar fri kredit
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 21,40%
  Exempel: Eff. ränta 23,63%, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr

 5. Bank Norwegian Kreditkort
  • → Fri årsavgift
  • → Samla poäng till flyg
  • → Räntefritt upp till 45 dagar
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 19,99%
  Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta.

Vad innebär gratis kreditkort?

Låter det lite för bra för att vara sant? Ja, att nyttja en kredit är inte alltid 100% gratis och är givetvis kopplat med en kostnad i vissa scenarion. När man kreditgivare och vi diskuterar gratis kreditkort syftas det alltid på årsavgiften. Andra kostnader kan uppstå är t.ex. avi-avgifter, räntor och valutapåslag.

Med det sagt så innebär ett kreditkort utan årsavgift inte något dåligt, utan tvärtom. Det är ett fantastiskt erbjudande och årsavgiften kommer alltid att vara 0 kr, dvs helt gratis. Om du nyttjar ditt kreditkort inom din kreditgräns och varje månad betalar av fakturan till fullo kommer heller ingen ränta att uppstå. På så sätt kan du nyttja ditt kort och förmåner utan att behöva betala något extra.

Så med andra ord, innebörden av ett gratis kreditkort är att du inte betala några fasta avgifter varje år. Genom att sköta dina inbetalningar tillkommer heller ingen ränta. På det kan du också lägga till auto-giro eller e-faktura för att undvika fakturaavgifter. Sammanfattat innebär det att du kan nyttja din kredit och förmåner kopplade till kreditkortet utan någon extra kostnad jämfört med ett debetkort.

gratis kreditkort

Hitta rätt kreditkort utan årsavgift

Att välja ett kreditkort utan årsavgift är inte helt enkelt – det finns nämligen en rad olika kreditgivare på marknaden med bra erbjudanden. Tricket är ett hitta ett kort som uppfyller de förmåner eller andra fördelar som du önskar att dra nytta av. I vår jämförelse högt upp på sidan kommer vi att tydligt visualisera de förmåner, avgifter och fördelar som kommer att var tillgänglig till dig som väljer att ansöka.

Bestäm dig för kreditkort utan avgift

Det allra första du ska göra innan du väljer att ansöka är att verkligen bestämma dig för att ett gratis kreditkort är rätt för dig. Det finns nämligen flera kreditkort med bonus som har en avgift kopplat till sig men som ger en återbäring. Beroende på hur mycket du nyttjar av din kredit varje månad kan återbäringen bli större än avgiften.

Specificera önskade förmåner

Genom att specificera dina önskade förmåner kan du enklare välja vilket kreditkort utan årsavgift som kommer att passa dig. Alla i vår lista har en tydlig förteckning över förmåner och du kan även välja att läsa hos kreditgivaren.

Andra avgifter

Som nämnt ovan innebär ett gratis kreditkort att du inte behöver betala någon årsavgift för att ha kortet. Däremot kan det uppkomma andra avgifter som avi-, faktura- och valutakostnader. Kontrollera att du har koll på dessa och att de är rimliga i jämförelse med andra.

gratis kreditkort infografik

Hur tecknar man ett gratis kreditkort?

Tid som behövs: 5 minuter.

 1. Jämför

  Kolla igenom jämförelserna på sidan för att hitta det kreditkortet som passar dig, det finns både en komplett tabell och topplista.

 2. Ansök nu

  När du hittat rätt kreditkort för dig är det endast att klicka på ansök nu knappen till vänster om kortet.

 3. Skriv in personuppgifter

  Sedan skriver du in bland annat dina personuppgifter och vilket typ av anställning du har hos kortutgivaren. Efter uppgifterna är inskrivna signerar du med Bank-ID och väljer efteråt PIN-kod.

 4. Få svar

  Nu kommer kortutgivaren granska om du uppfyller de krav som finns för att bli godkänd. Blir du godkänd får du kortet hemskickat inom ca 3 – 10 dagar.

 5. Börja handla

  Grattis! Nu har du skaffat ditt gratis kreditkort som du kan handla med utan att betala någon årsavgift.

Fördelar kreditkort utan årsavgift

Som namnet avslöjar är den främsta fördelen att kortet saknar årsavgift och är därmed gratis att äga för dig som kund. Detta gör först och främst att du sparar in eventuell årsavgift vilket kan vara ganska hög för vissa kreditkort. Men det skapar även en sundare relation till ditt kort genom att du minskar risken att du använder kortet bara för att. Om du däremot betalt en dyr summa för att skaffa kortet kommer du antagligen vilja använda det för annars är det ju ett onödigt köp. Utan årsavgift saknas denna stress och ger dig en mer sund relation till kortet vilket minskar risk för skulder.

 • Ett kreditkort som är gratis att äga
 • Ingen stress eftersom du betalat en årsavgift

Nackdelar med gratis kreditkort

 • Oftast ingen ”sign up” bonus
 • Ibland högre övriga avgifter

Först och främst är det två nackdelar med gratis kreditkort. Den första är att korten inte lika ofta har en ”sign up” bonus vilket kan vara att du får ett antal bonuspoäng gratis när du skaffar kortet. Detta är dock inte en stor nackdel alls, utöver det kan det vara så att kortet har högre andra avgifter. Som kompensation för att inte ta ut en årsavgift tar de då ut högre övriga avgifter. Dock är detta inget som de flesta kreditkorten utan årsavgift gör men det gäller att kolla på de övriga avgifterna innan du bestämmer dig för ett kort.

Vissa påstår även att gratis kreditkort har sämre förmåner eftersom man ”får det man betalar för”. Detta hade varit förståligt men inget som vi tycker stämmer på de svenska kreditkorten. Korten på denna sida som är utan avgift har minst lika bra förmåner som de med en årsavgift.

Vanliga frågor

Har ett kort utan avgift sämre förmåner?

Nej! Genom att nyttja ett erbjudande och få ett gratis kreditkort innebär det inte att förmånerna försvinner.

Är kreditkort utan årsavgift helt gratis?

Ja! Om du nyttjar det på rätt sätt kommer det att vara helt utan kostnader. Genom att inte nyttja det på rätt sätt kan det uppkomma ränta samt avi- och valutakostnader.

Ska jag välja gratis kreditkort eller bonuskort?

Det är en svår fråga! Bonuskort kan ge återbäring som överskrider eller täcker din årsavgift. På så sätt kan du få ett annat kort som i praktiken blir gratis.

Finns det gratis kreditkort med bonus?

Ja det finns en hel del kreditkort utan årsavgift med bonus. Många tror att bara för årsavgiften saknas kommer förmånerna vara sämre men så är det absolut inte. Ett exempel på ett sådant kreditkort är Komplett Bank Mastercard.

Bonuskort eller gratis kreditkort?

Ett kreditkort med bonus och ett kreditkort utan årsavgift är mycket lika på det sättet att båda korten sparar dig pengar. Det ena genom den obefintliga årsavgiften och den andra genom det befintliga bonussystemet. Så då återstår endast frågan kring vilket som är det bästa valet?

Det är helt klart en svår fråga och det varierar beroende på hur mycket du spenderar. Om du är en person som spenderar mycket pengar varje månad kommer antagligen en eventuell årsavgift täckas av den bonus du kan samla in. Är du däremot en person med låga utgifter är det inte helt klart att det täcks.

Men som tur är finns det ett enkelt svar på frågan och det är att skaffa ett gratis kreditkort med bonus.

Vem bör skaffa ett gratis kreditkort?

Eftersom detta endast är ett kreditkort utan årsavgift så passar det egentligen alla. Däremot finns det vissa speciella grupper som specifikt bör skaffa ett gratis kreditkort.

Det finns många som endast planerar att använda kreditkortet ibland. Till exempel om du är utomlands och ska hyra bil kan de kräva ett kreditkort. Eller när du får några oväntade utgifter och vill ha en kredit. Om du ska använda kreditkortet på detta sätt är det inte värt att betala en årsavgift ofta.

Har du bra koll på kreditkort kan du skaffa flera kort med specifika fördelar. Sedan använder du dessa på olika slags köp vilket kan vara mycket förmånligt. Dock kan fördelarna snabbt försvinna om korten har en hög årsavgift.

Är du ny till kreditkort och skaffar ditt första kort kan det även vara smart att välja ett utan avgift. Detta ger dig en chans till att se hur det fungerar och sedan därefter kunna bestämma om det är värt att betala en årsavgift.

 • Du som endast tänker använda det ibland
 • Om du har flera kreditkort
 • Nya kreditkorts användare

Utgifter att ha koll på hos gratis kreditkort

Grundbulten i ett gratis kreditkort är att du inte betalar någon årsavgift. Det finns däremot andra kostnader som kan vara bra att ha koll på, som kan dyka upp trots att du inte betalar någon årsavgift. De allra bästa kreditkortet har bra nivåer och sticker inte iväg på någon av dessa områden.

Uttagsavgift

Om du nyttjar ditt kreditkort utan årsavgift för att ta ut pengar kontant kan det tillkomma så kallade uttagsavgifter. Dessa finns ibland även i Sverige och inte endast utomlands, utan där kan det tillkomma även en växlingskurs.

Aviavgift

Detta är den kostnad som tas ut för att skicka din kreditfaktura varje månad. Kostnaden brukar ligga runt 30 kr och då kommer det en pappersfaktura i brevlådan som många få. Detta ger dig en bra överblick kring vad du spenderat och vilka onödiga utgifter du har.

Du kan enkelt undvika denna avgift helt genom att välja att få fakturan på nätet (e-faktura).

Ränta

Räntan kommer alltid att kvarstå oavsett om du tecknar ett helt vanligt bensinkort eller gratis kreditkort. Däremot utgår det endast ränta om du inte betalar din kredit, så se till att betala fakturan i tid för att undvika dessa utgifter och kostnader.

Förseningsavgifter

Utöver den vanliga nominella räntan är det viktigt att kolla på den effektiva räntan också. Här räknar man med administrativa och förseningsavgifter vilket är sånt som tillkommer vid en försenad betalning av faktura.

Jämför gratis kreditkort

Se jämförelse i tabell 1 nedan. Tabellen uppdateras löpande och innehåller de bästa gratis kreditkorten enligt vår vetskap på den svenska marknaden.

KreditkortÅrsavgiftKrediträntaUttagsavgiftAviaavgiftPåminnelseavgiftFörseningsavgiftÖvertrasseringsavgift
Re:member Flex0kr9,74 – 24,74%3% (min 35kr)0kr e-faktura (39kr papper)60kr125kr95kr
Resurs Classic0kr14,36 – 19,32%2,97% (min 35kr)39kr60kr145kr145kr
Marginalen Gold0kr (195kr efter år 1)16,9%3% (min 35kr)0kr e-faktura (25kr papper)60kr95kr75kr
Komplett bank 0kr21,4%0kr0kr e-faktura (35kr papper)60kr0kr0kr
Bank Norwegian0kr19,99%0kr0kr e-faktura (45kr papper)60kr0kr0kr
Tabell 1 – Jämförelse bästa gratis kreditkorten på svenska marknaden.

Bästa gratis kreditkortet 2022

Vi anser att det kreditkort som tar titeln som det bästa kreditkortet utan årsavgift 2022 är Re:member Flex kortet. Detta eftersom kortet är helt gratis att äga och erbjuder samtidigt förmåner som upp till 25 % bonus, fri reseförsäkring och mycket mera.

Tänk på : Det bästa kreditkortet utan avgift är individuellt och beror på dina vanor och prioriteringar. Däremot anser vi detta kort vara generellt bäst och passa flest personer.

 1. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

Kreditkort utan årsavgift men med övriga avgifter

Det lockar mycket att skaffa ett gratis kreditkort och folk fokuserar mycket på just årsavgift. Vi vill dock påpeka att du fortfarande måste jämföra övriga avgifter som kortet har. Detta eftersom om de övriga avgifterna som aviavgift eller uttagsavgiften är mycket hög kan detta bli högre än en årsavgift. Ett gratis kreditkortet är ett mycket bra kreditkort men kom ihåg att även jämföra de andra avgifterna!

Få ut det mesta av ett gratis kreditkort

Efter du valt att skaffa ett kort utan årsavgift behöver du också använda det väl för att du ska ha nytta av det. Nedan nämner vi de viktigaste sakerna du behöver hålla koll på för att få ut det mesta av ditt kreditkort utan avgift:

Betala fakturan i tid

Det kan fortfarande bli mycket dyrt om du betalar din faktura försent. Genom att inte ha en årsavgift och alltid betala av din skuld i tid kan du spara in mycket pengar.

Kombinera med bonus

Du kan kombinera ditt kort utan årsavgift med ett kreditkort med bonus eller till exempel ett bensinkort. På detta sättet kan du ha ett kort som du använder vardagligen. Och sedan ett när du tankar eller köper mat för att få hög bonus på dessa inköp

5 exempel på gratis kreditkort

Antalet kreditkort utan avgift på marknaden är nästintill obegränsade och här kommer 5 konkreta exempel på kreditkort du kan välja på.

 • Bank Norwegian – Utöver gratis årsavgift kan du även få upp till 0,5% i bonus
 • Re:member Flex – Ingen avgift och cashback i massor av butiker
 • Marginalen Gold – Första året helt gratis och upp till 100 000 kr i max kredit
 • Komplett Mastercard – Butiken Komplett’s egna kreditkort med fullt av pengar tillbaka på allt du handlar
 • Circle K – Ett tankkort som inte kostar pengar

Kreditkort utan årsavgift med bonus

Söker du efter ett kort utan årsavgift som samtidigt ger dig en riktigt bra bonus? Det finns faktiskt en hel del sådana kort och då kan du tjäna in pengar på både årsavgiften och bonusen samtidigt.

Två exempel på kreditkort som uppfyller dessa krav med hög bonus och saknad av årsavgift är:

 1. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

 2. Komplett Bank Mastercard
  • → Avgiftsfria uttag
  • → Fri årsavgift
  • → 50 dagar fri kredit
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 21,40%
  Exempel: Eff. ränta 23,63%, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr

Gratis kreditkort med låg ränta

Ett kreditkorts 2 stora avgifter är årsavgiften och räntan och med ett kort som saknar årsavgiften och har en låg ränta kan du spara mycket pengar. Det finns faktiskt kort som erbjuder dig just detta och här nedan är 2 exempel:

 1. Resurs Classic
  • → 0 kr årsavgift
  • → Enkelt och elegant
  • → Räntefri delbetalning
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 30 000 kr
  Kreditränta: 14,36 – 19,32%
  Exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.

 2. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

Pulbicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss