Hoppa till innehåll

Kreditkort som student

Att vara studerande är inte helt enkelt – du behöver läsa och din låga inkomst ska ses som en framtida investering. Trots den låga inkomsten finns det många fördelar med kreditkort som studenter gärna tar del av – men kanske har svårt att få.

Vi kommer därför i denna guide att skriva allt du behöver veta om kreditkort som student.

Sammanfattning
Antal kort: 4st
Maxkredit: 150 000kr
Årskostnad från: 0kr
Kortet med lägst ränta: Re:member Flex

Kreditkort student 2024

Marginalen Traveller

  • Perfekt för resor
  • 0 kr årsavgift första året
  • Samla poäng
Årskostnad: 395 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,9%
Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Re:member Flex

  • Ingen årsavgift
  • 56 dagar räntefri kredit
  • Bra omdömen
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 24,74%
Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

Resurs Classic

  • 0 kr årsavgift
  • Enkelt och elegant
  • Räntefri delbetalning
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Kreditränta: 14,36 – 19,32%
Exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.

Coop Mastercard

  • Första året gratis
  • Poäng överallt
  • Trygga köp
Årskostnad: 0 kr (295 kr efter år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 15,95%
Effektivränta 17,01 % (20,67 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 714 kr (22 062 kr med pappersfaktura).
kreditkort student

Krav för kreditkort som student

Precis som med alla typer av krediter eller lån så behöver man visa sig ha en återbetalningsförmåga. Det är det som ofta sätter stopp för studenter, då CSN inte anses vara en inkomst.

Det går däremot att uppfylla kraven, om inte fullt utan då till viss del. Kraven är också olika hårda hos olika kreditgivare – vilket innebär att om du fått nej hos en går det alltid att försöka vidare.

Krav för att få kreditkort som student:

  • Du behöver vara 18 år gammal
  • Inkomst på 100 000 kr per år (senast deklarerade år)
  • Inga betalningsanmärkningar

Hur får man kreditkort som student?

Som sagt kan det vara svårt att få ett kreditkort som student då de flesta studenter enda inkomst är CSN. Däremot finns det vissa särskilda saker som du kan tänka på för att öka chansen till godkänd ansökan.

Här gäller det att först välja ett lämpligt kort – ett kreditkort med låg maxkredit. Genom en låg maxkredit tar banken en lägre risk med dig och därför minskar även kraven självklart. Utöver detta kan du för att öka chanserna försöka ta något extrajobb utöver studierna. Detta behöver inte vara något som tar mycket tid men någon form utav deltids-anställning underlättar.

  • Ansök om ett kreditkort med låg maxkredit
  • Skaffa en alternativ inkomstkälla – deltidsanställning
  • Testa igen med ett annat kort vid nekad ansökan

Alternativ till kreditkort för studenter

Att få ett kreditkort med endast CSN som inkomst kan vara svårt vilket många studenter kan stöta på. Därför är det även viktigt att du känner till alternativ du kan vända dig till vid nekad ansökan. Med ett vanligt bankkort kan du som student ta del av de förmåner som kreditkorten erbjuder, trots att du studerar. Det kommer inte att tas någon kreditupplysning på dig och att inneha kortet kostar oftast ingenting.
Om du har blivit nekad ett kreditkort på grund av för låg inkomst så rekommenderar vi följande:

Debetkort

Ett debetkort är ett bankkort utan någon koppling till kredit, vilket betyder att du måste sätta in pengar på kortet för att kunna använda det. Det innebär alltså att du inte kan handla för pengar du inte har, utan du handlar enbart för den specifika summa som du har satt in på kortet. Pengarna dras direkt från kontot när du betalar med ditt debetkort.

Det som skiljer debetkort från ditt vanliga bankkort i vardagen är att du som student ändå kan ta del av vissa förmåner, beroende på vilken kortutgivare du väljer. Vissa debetkort har fördelar i form av försäkringar, och en hel del av dem erbjuder bonus, cashback och rabatter.

Betalkort

Ett betalkort påminner ganska mycket om ett kreditkort, men med skillnaden att din faktura i sin helhet måste betalas innan sista förfallodatumet. Det finns ingen möjlighet att delbetala dina köp eller senarelägga fakturan. En fördel är dock att du ändå kan få ta del av förmåner såsom försäkringar, cashback eller bonus när du använder ett betalkort.

Vanliga frågor

Hur får man kreditkort som student?

Om du som student har en låg inkomst och inte så bra betalningsförmåga bör du ansöka om ett kreditkort med låg maxkredit. Det är större chans att bli antagen då banken tar en mindre risk.

Vilket kreditkort ska jag ha som student?

Att skaffa ett bonus kreditkort kan vara förmånligt som student. Detta då kortet ger dig pengar tillbaka på de köp som genomförs. Något som ofta uppskattas av studenter som ofta har ont om pengar.

Exempel kreditkort student

Det kan vara svårt att veta vilket kreditkort du som student ska välja. Därav så har vi nedan listat de korten med de bästa förmånerna och som passar dig som är student lite extra.

  • Resurs Classic – Gratis kreditkort med låga krav och bra räntefri delbetalning
  • Coop Mastercard – Kreditkort med låga krav och hög bonus på Coop
  • Remember Flex – Potentiellt låg ränta, upp till 25 % bonus och ingen årsavgift

Kreditkort för dig som är 18 år

Det är väldigt viktigt att du är medveten om din ekonomiska situation, men också hur du är som person, innan du ansöker om ett kreditkort som student. Ett kreditkort är ingen räddning om din ekonomi redan är ansträngd. Det är därför av största vikt att du är medveten om det ansvar som ett kreditkort kräver.

Du bör först och främst vara införstådd i vilka regler som gäller. Därefter behöver du ha en plan för att kunna betala tillbaka krediten du har nyttjat. Något som verkligen vore fördelaktigt är att försöka få till en inkomst utöver studiemedlen – dels för att bli beviljad de bästa och mest lönsamma kreditkorten, men också för att kunna vara trygg i att du faktiskt kan betala tillbaka i tid.

kreditkort för studenter infografik

Fördelar med kreditkort för studenter

Ett kreditkort för dig som student kan vara gynnsamt på flera sätt. Det är däremot väsentligt att du isåfall har koll på hur ett kreditkort fungerar och det ansvar som skapas. Har du även en extrainkomst över CSS medan du pluggar skapar det extra trygghet när du ska nyttja kreditkortet. Med en regelbunden inkomst minskar risken för att du spenderar pengar som du sedan får svårt att betala tillbaka.

Kom ihåg att samtliga villkor och förmåner är olika beroende på vilket kreditkort du väljer.

Betala senare utan extra kostnad

Så länge du betalar din faktura inom de räntefria dagarna så tillkommer ingen ränta på de inköp du gör.

Bonus, rabatter och cashback

Flera kreditkort – men också de bankkort nämnda ovan – erbjuder förmåner i form av bonus, rabatter och cashback. Du kan också få rabatt hos de samarbetspartners som kortutgivaren har när du betalar med ditt kreditkort, vilket är uppskattat hos många användare.

Alla köp på en faktura

Du får en klar bild över dina inköp under en månad eftersom alla dessa samlas på en gemensam faktura, vilket ger dig ökad kontroll på din ekonomi.

Möjlighet till delbetalning

Att kunna delbetala något är värdefullt om du för tillfället skulle ha väldigt svårt att betala någonting på en gång vid oförutsedda händelser. Däremot är delbetalning inget som uppmuntras om det inte är absolut nödvändigt, då hög ränta och andra avgifter tillkommer.

Försäkringar ingår ofta

Oftast ingår det prisgaranti och förlängd garanti på större inköp såsom elektronik och vitvaror när du köper något med ditt kreditkort.

Vid köp av en resa med kreditkort så ingår reseförsäkring, men dess exakta innehåll varierar beroende på kortutgivare så detta måste du kontrollera först.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss