Kreditkort utan UC

Efterfrågan på kreditkort utan UC är stor och enligt den senaste statistiken och trenderna från de svenska sökresultaten letar över 1000 personer i månaden. Enligt den rådande kreditlagen kan ingen bank eller kortgivare utfärda ett kort utan en godkänd kreditupplysning, vilket gör att kreditkort utan UC ej existerar.

Misströsta inte – det finns en rad olika kreditgivare och debetkort som inte kräver en UC. Om du trots detta forfarande vill ansöka om just ett kreditkort är det endast en kreditupplysning som görs i samband med ansökan.

Kreditkort med en UC

Om du inte är intresserad av ett debetkort eller kontokredit listar vi nedan kreditkort som endast kräver en UC.

Re:member Flex

  • Ingen årsavgift
  • 56 dagar räntefri kredit
  • Bra omdömen
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 24,74%
Eff.ränta 14.67% vid utnyttjad av kredit på 20 000 kr återbetalat under 1 år (2021-01-01).
kreditkort utan UC

Alternativ till kreditkort utan UC

Eftersom begreppet kreditkort utan kreditupplysning inte existerar har vi tagit fram ett par olika alternativ. Vi hoppas att dessa är intressanta för dig och kan hjälpa dig om vad du faktiskt söker.

Kreditkort (dålig kreditvärdighet)

Om det är så att du har en dålig kreditvärdighet och ändå anser att du har råd med ett kreditkort kan det gå. Det kommer däremot att genomföras en UC (kreditupplysning) för att kontrollera din betalningsförmåga. Om din värdighet är för dålig kommer du inte att beviljas.

För dig som anser dig ha god kreditvärdighet kolla vår lista med bästa kreditkortet på startsidan.

Debetkort

Om du är intresserad av ett nytt kort med flera bra erbjudanden, funktioner och förmåner kan debetkort vara ett alternativ. Till skillnad från ett kreditkort har debetkort ingen kredit utan du behöver sätta in pengar för att kunna använda kortet. Vanligtvis har man en återkommande insättning i form av lön för att kunna nyttja kortet regelbundet.

Kontokredit

Anledningen till att de flesta önskar ett kreditkort är krediten, de vill säga möjligheten att låna pengar under en kort period för att sedan återbetala. Liknande upplägg finns utan att det är kopplat till ett betalkort och kollas för kontokredit. Du ansöker då om en begränsad kredit som går att betala ut till ditt debetkort.

Varför krävs kreditupplysning?

En kreditupplysning kontrollerar att du har en betalningsförmåga. Betalningsförmågan består av en inkomst eller andra tillgångar. Detta vägs emot befintliga lån eller krediter. Om kreditgivare tycker att det ser bra ut kan de enligt lag godkänna dig en ny kredit och utfärda ett kreditkort.

Anledningen till att en UC krävs i samband med en ansökan om ett kreditkort av just denna anledning. En kreditgivare vill inte riskera att ge dig kredit som du inte kan betala tillbaka inom rimlig tid.

Processen från ansökan till kort utan UC

Att ansöka om ett kreditkort är enkelt men kreditupplysningen är en väsentlig del. Den står för majoriteten av kontrollerna men även det som tar längst tid. Nedan kommer vi förklara de olika stegen så att du som är orolig över din kreditprövning är införstådd i vad som sker.

1. Ansök

Börja med att ansöka om ett kort. Det finns idag inga kort utan UC utan endast de med lägre krav än andra. Välj därför ett kort i vår lista som inte har lika hårda krav efter informationen som samlas in via UC.

I en ansökan behöver du fylla i dina personuppgifter som t.ex. namn, personnummer och adress. Du kommer även få välja önskad kredit då flera kreditkort har olika nivåer.

2. Kreditprövning

Med dina uppgifter som du anger i ansökan genomför vald kreditgivar en kreditprövning. Anledningen till detta är att säkerställa din betalningsförmåga och därmed godkänna dig en kredit under önskar period.

En kreditprövning genomförs i linje med konusmentkreditlagen. Informationen samlas in från myndigheter som t.ex. Skatteverket där man kontrollerar din deklarerade inkomst.

Informationen som samlas in omvandlas till ett betyg samt kommentar om eventuella risker. Omvandlingen görs av kreditupplysningsföretag som t.ex. UC eller Bisnode. Med detta underlag gör kreditgivaren, de vill säga de som utfärdar ditt kreditkort, en bedömning.

3. Beslut

Efter alla kontroller meddelar kreditgivaren dig ett beslut. Om du beviljas ett kreditkort kommer du att få det hemskickat inom loppet av ett par dagar.

Om du har ansökt om en kredit på 100 000 kr kan du bli beviljad ett lägre belopp. Det innebär att du fortfarande blir godkänd men inte till det önskade disponibla beloppet.

Vanliga frågor

Varför behövs en UC när jag ansöker om kreditkort?

En kreditupplysning genomförs då kreditkortet innefattar en kredit. Kortgivaren måste enligt lag kolla att du har en betalningsförmåga.

Finns det kreditkort utan UC?

Nej! Däremot finns det flera som endast kräver en ansökan och har större chans att du kan få trots t.ex. låg inkomst.

Kan göra en stor ansökan om flera kreditkort?

Tyvärr finns det idag ingen tjänst för att göra en samlad ansökan.

Förbättra din UC

Av anledning att du hamnar och hämtat information på vår sida om kreditkort utan UC går det att göra antaganden kring att din nuvarande kreditbetyg är något begränsat. För att komma till bukt med problemet kan blicka framåt finns det en enkelt väg, att förbättra din UC och betalningsförmåga.

Att förbättra det är ganska enkelt i teorin men kan vara knepigt i praktiken. Du behöver ansöka om få lån och betala av dina befintliga krediter. Inkomst är också en aspekt som man bör ta hänsyn till. Nedan kommer tre tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet.

1. Öka din inkomst

Genom att öka din inkomst kan du ha flera kreditkort och få större kreditutrymme. Det har flera fördelar som att du t.ex. kan ha ett bensinkort och bonuskort.

Att öka sin inkomst är inte heller hur enkelt som helst. Men kolla på nya jobb, förhandla med din chef eller jobba extra.

2. Betala av dina skulder

Att börja återbetala sin gamla skulder eller kanske till och med samla sina krediter kan du få en mindre belastning och en bättre UC.

Eftersom kreditkort utan UC inte existerar har du bara en väg framåt, antingen förbättra eller accepter att du inte kan nyttja kort med kredit.

3. Håll ut

Sista steget är att hålla ut och sköta din ekonomi över tid. När du ökat dina inkomster och betalat av gamla skulder kan det vara klokt att över tid även undvika några onödiga krediter.

På så sätt kommer du inom en rimligt tid att kunna ansöka om ett nytt kort.

Kreditkort utan kreditprövning – är det lagligt?

Är det lagligt att erbjuda kreditkort utan kreditprövning? Svaret är nej. Enligt Konsumentkreditlagen måste samtliga konsumentkrediter beviljas genom att bolaget som erbjuder krediten först gör en kreditprövning.

Det är egentligen ingenting konstigt utan gynnar alla inblandade. För det första minskar kreditgivaren att ge ut kredit till någon som inte kan återbetala hela eller delar av skulden. För det andra skyddar det konsumenter genom att inta ta lån eller kredit de inte har möjlighet att återbetala. Vilket kan dela till en svår ekonomisk situation.

Enligt undersökning (se figur 1.1 nedan) hade 13% av de tillfrågade ansökt om ett kreditkort senaste 12 månaderna. De tillfrågade tillhörde en grupp som under de senaste 6 månaderna inte kunnat betala sina räkningar.

statistik de som inte kunnat betala ansökningar
Figur 1.1 – Andelen krediter som sökts hos tillfrågad grupp som inte kunnat betala sina räkningar senaste 6 månaderna.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det en mening som gäller: det finns inga svenska banker som ger kreditkort utan UC. I denna artikel har vi sammanfattat varför det står till så och hur du som inte önskar en kreditupplysning går tillväga.

Alternativen är flera och faktisk ganska bra. Om du på sikt önskar ett kreditkort har vi även tipsat om hur man går tillväga för att förbättra sin kreditvärdighet och kan utan oro ta på sig en kreditupplysning.

Vi önskar dig stort lycka till i letandet, och tackar för läsningen.