Hoppa till innehåll

Kreditkort utan valutapåslag

Valutapåslag är en avgift kortutgivare tar ut när du använder ditt kort utomlands. Det kan bli en stor utgift för dig som handlar mycket i en utländsk valuta. Genom att ansöka om ett kreditkort utan valutapåslag kan du spara tusentalskronor och ha ett kort du vet går bra resa jorden runt med. Vi på denna sida skapat en lista med de bästa korten för att vara utomlands.

Sammanfattning
Kort utan valutapåslag: 3 st
Bonus: Upp till 10 %
Årsavgift: Från 0 kr
Ansökningstid: Ca 5 min

Kreditkort utan valutapåslag 2024

Revolut

 • Skicka pengar till kompisar
 • Fyll på enkelt
 • Växla mellan valutor
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit:
Kreditränta:
Revolut Standar är ett debetkort och har därför ingen kredit.

Ica Bankkort Plus

 • Upp till 3,75% bonus på ICA
 • 60 dagar räntefri kredit
 • Låga avgifter
Årskostnad: 324 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 11,95 %

Vad är valutapåslag?

Valutapåslaget är den avgift som tas ut vid handel med en annan valuta än SEK. Då behöver kortutgivaren växla dina SEK vilket gör att de vid nästan alla kreditkort lägger på en avgift för tjänsten. Avgiften brukar ligga på runt 2 % vilket gör att det kan snabbt bli mycket kostnader om du har stora utgifter. Däremot finns det även kreditkort utan valutapåslag som denna sida kommer handla om.

Räkneexempel kreditkort utan valutapåslag

Som sagt kan kostnaderna för växling av valuta snabbt sticka iväg om du har stora utgifter. För att du ska få en bättre överblick kring hur mycket valutapåslaget kan bli har vi nedan gjort räkneexempel på 2 % valutapåslag.

 • 20 000 kr – 400 kr
 • 30 000 kr – 600 kr
 • 50 000 kr – 1000 kr
 • 100 000 kr – 2000 kr

Som du kan se plockar det snabbt på och blir en mycket onödig avgift för många. Därför är det viktigt att jämföra kreditkort så att du slipper dessa höga avgifter.

Vem passar ett kreditkort utan valutapåslag till?

Det finns flera olika scenarion där du stöter på valutapåslaget ofta och kan därmed tjäna på ett kort utan avgiften.

För det första är det när du är ute och reser där du antingen ska ta ut kontanter i en annan valuta eller använda kortet. På en semester är det också vanligt att du spenderar ganska mycket pengar vilket gör att även valutapåslaget kan bli stort.

Det kan även vara så att du jobbar utomlands och därmed köper en hel del saker i annan valuta. Eller att du bor delvis i ett annat land och stöter på avgiften därför.

Kort utan valutapåslag passar:

 • Dig som reser mycket
 • Dig som jobbar utomlands
 • Dig som delvis bor utomlands

Kreditkort utan valutapåslag – jämförelse

I tabellen nedan har vi sammanställt en jämförelse mellan 4 olika kort utan valutapåslag. Du kan även se uttagsavgiften vilket är en relevant avgift ofta om man är utomlands. Inget valutapåslag i kombination med en låg eller obefintlig uttagsavgift kan spara en hel del pengar åt dig under en resa.

KortÅrsavgiftValutapåslagUttagsavgift
Rocker kortet0 kr0 % på upp till 3000kr/månad0 %
PFC kortet0 kr0 % på alla0 % upp till 1000 kr/månad
Lunar kortet0 kr0 % på alla0 %
Collector easyliving0 kr första året (195 kr efter)0 % på alla3 % min 45 kr
Jämförelse kreditkort utan valutapåslag

Främsta kortet utan valutapåslag 2024?

Det finns många bra kort utan eller med ett lågt valutapåslag. Däremot finns det ett lite speciellt som sticker ut vilket är Rocker Kortet. Kortet har extremt låga avgifter och inget valutapåslag samtidigt som du får upp till 10 % cashbacks, 250 kr bonus och mycket mera. Om man kollar på avgifterna och de förmåner som kortet erbjuder kan man lätt tro att det är ett kreditkort. Men så är inte fallet då Rocker kortet är ett vanligt debetkort med låga krav och smidiga betalningsfunktioner.

Rocker kortet

 • Upp till 10% i cashback
 • Sparränta från 0,70%
 • 250 kr i bonus
Årskostnad: 0 – 1188 kr
Maxkredit: Ingen kredit
Kreditränta:
Rockerkortet innehåller ingen kredit.

Vanliga frågor

Vad är valutapåslag?

Valutapåslag eller valutaavgift är en avgift som tas ut i samband med att du handlar med en utländsk valuta. För att köpet då ska gå igenom måste din bank växla SEK mot valutan och tar därmed ut en avgift för tjänsten.

Finns det kort utan valutapåslag?

Ja det finns både debet och kreditkort utan valutapåslag. Genom att välja ett kreditkort utan valutapåslag håller du avgifterna nere samtidigt som du får bra förmåner.

Hur stort är valutapåslaget?

Detta är en avgift som alla banker sätter själva vilket gör att det varierar mellan korten. Vissa kort har ingen avgift alls med det vanligaste är att den ligger runt 1 – 3 %.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss