Bensinkort

Om du kör mycket bil och kontinuerligt fyller på tanken kan det vara förmånligt med ett bensinkort. Vi kommer på denna sida ge dig all nödvändig information om hur du hittar det bästa bensinkortet. Utöver det kan du läsa på i detalj om hur varje moment fungerar och vad som annars kan vara bra att veta.

Sammanfattning
Antal bensinkort: 1 st
Maxkredit: 100 000 kr
Ränta fr: 14,95 %
Bensinkort med högst rabatt: Tankvärtkortet

Bästa bensinkortet

 1. OKQ8 Kreditkort
  • → Bonus vid tankning
  • → 2% bonus på alla köp hos OKQ8
  • → Ingen årsavgift
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 14,95%
  Kreditränta vid delbetalning 14,95 % per år.

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort, även kallat tankkort, är ett form av betalkort som ger dig bonuspoäng och förmåner på allt du spenderar vi en tankstation. Bensinkort kan vara både med och utan kredit. Ofta förekommer de i samband med kortutgivare och banker men med förmåner kopplade till specifika tankstationer som t.ex. OKQ8, Shell och Circle K.

Denna förmån kan liknas en extra bonus och är i grund och botten ett kreditkort med bonus, fast nischat till tankstationer och för bensin.

Fördelar med bensinkort

Att använda ett bensinkort istället för sitt vanliga debetkort i samband med att man tankar har flera fördelar. För många handlar det om struktur och en enkelhet att separera de kostnader som hör till bilen. Andra prioriterar ett bensinkort före andra kort av de förmåner som ofta ingår.

Rabatt

Med ett tankkort får du rabatt för varje liter du tankar. Ofta varierar det mellan 5 – 25 öre per liter. Din exakta rabatt kan också komma att variera om du tankar vid en bemannad eller obemannad station.

För dig som kör mycket och ofta kan det komma att bli väldigt förmånligt att nyttja rabatter i samband med din tankning. Du kan spara flera tusenlappar per år.

Kredit

Antalet bensinkort som också erbjuder kredit är flera. Då kan du nyttja ditt tankkort precis som andra kort och få ytterligare förmåner och bonuspoäng. Det kan givetvis också vara en trevlig avlastning och säkerhet att inte behöva ligga ute med pengar hela månaden om du t.ex. kör mycket i arbetet.

Tanka-fel-försäkring

Hos flera av kreditgivarna och tankstationerna som erbjuder bensinkort ingår något som kalls för tanka-fel-försäkring. Det är precis som det låter en försäkring för när du råkar tanka fel. En fel-tankning, t.ex. disel i en bensinbil, kan bli väldigt kostsamt och råka förstöra din motor.

bensin och tankkort

Bästa bensinkortet 2022

I skrivande stund finns det fyra olika samarbeten mellan banker och tankstationer. Det är OKQ8, Shell, Preem och Circle K. Att utse det bästa bensinkortet mellan dessa aktörer är ingen enkel match.

För att kunna ge dig ett klokt svar måste vi börja med att gå igenom de moment som anses vara viktiga. När vi jämför bensinkort är det framförallt rabatt per liter, årsavgifter och kreditutrymme som är i fokus.

Om du är intresset av bästa kreditkortet 2022 generellt – glöm inte att besöka vår startsida som sammanställer alla kategorier.

Efter noggrann undersökning hos flera olika jämförelser i kombination med vår egen anses de bästa vara förljande:

 • OKQ8
 • Preem
 • Shell
 • Circle K

Välja rätt bensinkort

När man ska välja rätt bensinkort finns det tre viktiga saker att tänka på. Det första är vilken kedja som du vanligtvis tankar på, det andra är hur den tankstationen är bemannad och sist vilka förmåner du föredrar.

Din tankstation

Givetvis är syftet med att drivmedelsföretag utfärdar kreditkort att du ska välja deras tankstationer framför andra. Och det är i sig inget konstigt, utan snarare bara ett smart sätt för dig att få mer förmåner och bonus av tankning du annars ändå hade genomfört.

Det är av den anledningen viktigt att du funderar kring vilka tankstationer som du passerar i arbetet eller vardagen. Du ska inte behöva åka omvägar för att ta dig till rätt tankstation.

Bemanning

Efter att ha kartlagt vilken drivmedelsaktör som ligger dig praktiskt till i vardagen behöver du ta reda på om den är bemannad eller inte.

Anledningen till detta är att bemannad stationer ger bättre bonuspoäng på din tankning. Så om du har två stationer som passar i din vardag uppmanas du att välja den som är bemannad för att maximera nyttjandet av kreditkort.

Förmåner

När man börjar granska de olika aktörernas kort är det ofta förmåner som skiljer dem åt. Återbäringen på tankning är ofta relativt lika. Kolla därför om det finns andra bra saker som t.ex. försäkringar eller återkommande rabatter för dig som innehar ett bensinkort.

Jämför bensinkort

Se jämförelse i tabell 1.1 nedan. Tabellen uppdateras löpande och innehåller samtliga tankkort enligt vår vetskap på den svenska marknaden.

Tankkort (kredit)BensinstationRabatt bemannatRabatt
obemannat
Bonus på mackTanka-fel-försäkringÅrsavgiftRäntefria dagar
OKQ8 VISAOKQ820 öre/liter5 öre/liter2%Nej0 kr45 dagar
Preem MastercardPreem25 öre/liter10 öre/liter0%Ja0 kr56 dagar
Circle K MastercardCircle K15 öre/liter0 öre/liter0,3%Ja0 kr60 dagar
GulfkortGulf0 kr30 – 60 dagar
Qstar TankkortQstar
VolvokortetOKQ8 & Tanka
TankvärtkortetTankvärt25 öre/liter0 kr
Tabell 1.1 – Jämförelse alla tankkort på svenska marknaden.

Vanliga frågor om tankkort

Gäller rabatten på drivmedel utomlands?

Nej! Ditt avtal med kortgivaren säger att rabatterna endast gäller i Sverige.

Hur väljer jag bästa bensinkortet?

Det bästa bensinkortet för dig har generösa förmåner, bra drivmedelsrabatt och är even fysiskt lokaliserat bekvämt för din vardag.

Kan alla få ett tankkort?

Ett tankkort har en kredit kopplad till sig vilket inte alla beviljas. Du behöver ha en betalningsförmåga som kontrolleras genom deklarerad inkomst.