Bensinkort

Om du kör mycket bil och kontinuerligt fyller på tanken kan det vara förmånligt med ett bensinkort. Vi kommer på denna sida ge dig all nödvändig information om hur du hittar det bästa bensinkortet. Utöver det kan du läsa på i detalj om hur varje moment fungerar och vad som annars kan vara bra att veta.

Sammanfattning
Antal bensinkort: 1 st
Maxkredit: 100 000 kr
Ränta fr: 14,95 %
Bensinkort med högst rabatt: Tankvärtkortet

Bästa bensinkortet

 1. OKQ8 Kreditkort
  • → Bonus vid tankning
  • → 2% bonus på alla köp hos OKQ8
  • → Ingen årsavgift
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 14,95%
  Kreditränta vid delbetalning 14,95 % per år.

 2. Circle K Mastercard
  • → Hög bonus på tankning
  • → Bonus på övriga köp
  • → Ingen årsavgift
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: Ingen gräns
  Kreditränta: 15,00 %
  Kreditkortet ges ut av SEB Kort Bank AB med 15,00 % bunden ränta. Vid fullt kreditutnyttjande om 20.000 kronor/12 månader är den effektiva räntan 16,95 %. Kostnader 3170 kr. Totalt 23170 kr (April/2022).

 3. Preem Mastercard
  • → Hög bonus vid tankning
  • → Tanka fel försäkring
  • → Ingen årsavgift
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 50 000 kr
  Kreditränta: 17,65 %

 4. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

 5. Moregolf Mastercard
  • → Ingen årsavgift
  • → 1 bonus per krona
  • → Snyggt kort
  Årskostnad: 295 kr
  Maxkredit: 160 000 kr
  Kreditränta: 15,64 %

Vad är ett bensinkort eller tankkort?

Ett bensinkort, även kallat tankkort, är ett form av betalkort som ger dig bonuspoäng och förmåner på allt du spenderar vi en tankstation. Bensinkort kan vara både med och utan kredit. Ofta förekommer de i samband med kortutgivare och banker men med förmåner kopplade till specifika tankstationer som t.ex. OKQ8, Shell och Circle K.

Antagligen har du din favorit tankekedja redan som du ofta handlar på. Genom att skaffa deras bensinkort kan du enkelt spara in pengar på cashback utan att göra någon förändring.

Denna förmån kan liknas en extra bonus och är i grund och botten ett kreditkort med bonus, fast nischat till tankstationer och för bensin.

Hur fungerar ett bensinkort?

Tid som behövs: 5 minuter.

Gör så här:

 1. Hitta rätt

  Först behöver du hitta ett kreditkort som erbjuder bonus på bensin, alltså ett bensinkort. Jämför därför olika kort på vår sida genom tabeller och topplistor för att hitta bensinkortet som täcker dina behov.

 2. Ansök nu

  När du hittat ett kort som du känner dig nöjd med klickar du på ansök nu knappen till höger om kortet. Denna knapp tar dig till kortutgivarens hemsida där du kan skriva in dina uppgifter och ansöka.

 3. Börja handla

  Om du blivit godkänd för kortet får du snart hem det. Sedan är det då dags att börja använda kortet vid tankningar, köp på tankstationer men även till vardags.

 4. Spara pengar

  När du handlar på den tankstations kedjan som ditt kort är kopplat till får du bonus tillbaka. Det är främst på det du tankar och köper inuti butiken men många bensinkort ger även en övrig bonus.

Fördelar med bensinkort

Att använda ett bensinkort istället för sitt vanliga debetkort i samband med att man tankar har flera fördelar. För många handlar det om struktur och en enkelhet att separera de kostnader som hör till bilen. Andra prioriterar ett bensinkort före andra kort av de förmåner som ofta ingår.

Rabatt

Med ett tankkort får du rabatt för varje liter du tankar. Ofta varierar det mellan 5 – 25 öre per liter. Din exakta rabatt kan också komma att variera om du tankar vid en bemannad eller obemannad station.

För dig som kör mycket och ofta kan det komma att bli väldigt förmånligt att nyttja rabatter i samband med din tankning. Du kan spara flera tusenlappar per år.

Kredit

Antalet bensinkort som också erbjuder kredit är flera. Då kan du nyttja ditt tankkort precis som andra kort och få ytterligare förmåner och bonuspoäng. Det kan givetvis också vara en trevlig avlastning och säkerhet att inte behöva ligga ute med pengar hela månaden om du t.ex. kör mycket i arbetet.

Tanka-fel-försäkring

Hos flera av kreditgivarna och tankstationerna som erbjuder bensinkort ingår något som kalls för tanka-fel-försäkring. Det är precis som det låter en försäkring för när du råkar tanka fel. En fel-tankning, t.ex. disel i en bensinbil, kan bli väldigt kostsamt och råka förstöra din motor.

bensin och tankkort

Bästa bensinkortet 2022

I skrivande stund finns det fyra olika samarbeten mellan banker och tankstationer. Det är OKQ8, Shell, Preem och Circle K. Att utse det bästa bensinkortet mellan dessa aktörer är ingen enkel match.

För att kunna ge dig ett klokt svar måste vi börja med att gå igenom de moment som anses vara viktiga. När vi jämför bensinkort är det framförallt rabatt per liter, årsavgifter och kreditutrymme som är i fokus.

Om du är intresset av bästa kreditkortet 2022 generellt – glöm inte att besöka vår startsida som sammanställer alla kategorier.

Efter noggrann undersökning hos flera olika jämförelser i kombination med vår egen anses de bästa vara förljande:

 • OKQ8
 • Preem
 • Shell
 • Circle K
bensinkort infografik

Välja rätt bensinkort

När man ska välja rätt bensinkort finns det tre viktiga saker att tänka på. Det första är vilken kedja som du vanligtvis tankar på, det andra är hur den tankstationen är bemannad och sist vilka förmåner du föredrar.

Din tankstation

Givetvis är syftet med att drivmedelsföretag utfärdar kreditkort att du ska välja deras tankstationer framför andra. Och det är i sig inget konstigt, utan snarare bara ett smart sätt för dig att få mer förmåner och bonus av tankning du annars ändå hade genomfört.

Det är av den anledningen viktigt att du funderar kring vilka tankstationer som du passerar i arbetet eller vardagen. Du ska inte behöva åka omvägar för att ta dig till rätt tankstation.

Bemanning

Efter att ha kartlagt vilken drivmedelsaktör som ligger dig praktiskt till i vardagen behöver du ta reda på om den är bemannad eller inte.

Anledningen till detta är att bemannad stationer ger bättre bonuspoäng på din tankning. Så om du har två stationer som passar i din vardag uppmanas du att välja den som är bemannad för att maximera nyttjandet av kreditkort.

Förmåner

När man börjar granska de olika aktörernas kort är det ofta förmåner som skiljer dem åt. Återbäringen på tankning är ofta relativt lika. Kolla därför om det finns andra bra saker som t.ex. försäkringar eller återkommande rabatter för dig som innehar ett bensinkort.

Jämför bensin och tankkort

Se jämförelse i tabell 1.1 nedan. Tabellen uppdateras löpande och innehåller samtliga tankkort enligt vår vetskap på den svenska marknaden.

Tankkort (kredit)BensinstationRabatt bemannatRabatt
obemannat
Bonus på mackTanka-fel-försäkringÅrsavgiftRäntefria dagar
OKQ8 VISAOKQ820 öre/liter5 öre/liter2%Nej0 kr45 dagar
Preem MastercardPreem25 öre/liter10 öre/liter0,5%Ja0 kr56 dagar
Circle K MastercardCircle K15 öre/liter0 öre/liter0,3%Ja0 kr60 dagar
GulfkortGulf0 kr30 – 60 dagar
Qstar TankkortQstar
VolvokortetOKQ8 & Tanka
TankvärtkortetTankvärt25 öre/liter0 kr
Tabell 1.1 – Jämförelse alla tankkort på svenska marknaden.

Bonuskort istället för tankkort?

Det finns en hel del kreditkort med bonus som ger en hög bonus på samtliga inköp med kortet. Detta kan innebära att du även får bonus på tankning av drivmedel men även övriga bonus på allt du handlar. Nackdelen med många bensinkort är att de ger ofta sämre bonus på övriga köp. Om du är en person som kanske spenderar 2000 – 4000 kr på bensin och sen 20 000 – 30 000 kr på övriga köp kan det helt klart gynna sig med ett bonuskort. Du får du en kanske något mindre bonus men på hela beloppet av dina köp under månaden istället för lite högre bonus på en del av utgifterna.

Ett bra exempel på ett kreditkort med bonus är Re:member Flex och Komplett Bank:

 1. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

 2. Komplett Bank Mastercard
  • → Avgiftsfria uttag
  • → Fri årsavgift
  • → 50 dagar fri kredit
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 21,40%
  Exempel: Eff. ränta 23,63%, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr

Tanka bemannat eller obemannat?

Alla föredrar olika hör, vissa vill vara själva och tanka smidigt medan andra vill ha en fysisk affär med personal. Däremot finns det klara fördelar om man kollar på bonusen där obemannade stationer har väsentligt lägre bonus. Om du är en person som inte bryr dig så mycket vart du tankar bör du definitivt tanka på en bemannad station om du har ett bensinkort med bonus.

Vanliga frågor om tankkort

Gäller rabatten på drivmedel utomlands?

Nej! Ditt avtal med kortgivaren säger att rabatterna endast gäller i Sverige.

Hur väljer jag bästa bensinkortet?

Det bästa bensinkortet för dig har generösa förmåner, bra drivmedelsrabatt och är even fysiskt lokaliserat bekvämt för din vardag.

Kan alla få ett tankkort?

Ett tankkort har en kredit kopplad till sig vilket inte alla beviljas. Du behöver ha en betalningsförmåga som kontrolleras genom deklarerad inkomst.

Pulbicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss