Hoppa till innehåll

Bensinkort

Om du kör mycket bil och kontinuerligt fyller på tanken kan det vara förmånligt med ett bensinkort. Vi kommer på denna sida ge dig all nödvändig information om hur du hittar rätt kort för dig. Utöver det kan du läsa på i detalj om hur varje moment fungerar och vad som annars kan vara bra att veta.

Sammanfattning
Antal bensinkort: 5 st
Maxkredit: 160 000 kr
Ränta fr: 9,74 %
Bensinkort med högst rabatt: Preem Mastercard

Bästa bensinkort 2024

Circle K Mastercard

0 kr
400 000 kr
15,00%
 • Hög bonus på tankning
 • Bonus på övriga köp
 • Ingen årsavgift
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 3%, minst 35 kr
Valutapåslag: 2%
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 60 dagar
Högsta kredit: 400 000 kr
Ränta: 15,00%
Effektiv ränta:

OKQ8 Kreditkort

0 kr
100 000 kr
14,95%
 • Bonus vid tankning
 • 2% bonus på alla köp hos OKQ8
 • Ingen årsavgift
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 3 %, minst 35 kr
Valutapåslag: 2 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 45 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 14,95%
Effektiv ränta:

Preem Mastercard

0 kr
50 000 kr
17,65 %
 • Hög bonus vid tankning
 • Tanka fel försäkring
 • Ingen årsavgift
Ansökningsvillkor
Ålder:
Inkomst:
Betalningsanmärkningar:
Avgifter
Uttagsavgift: 2 % minst 35 kr
Valutapåslag: 2,5 %
Aviavgift:
Påminnelseavgift:
Övertraseringsavgift:
Om kortet
Korttyp:
Räntefria dagar: 56 dagar
Högsta kredit: 50 000 kr
Ränta: 17,65 %
Effektiv ränta:

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort, även kallat tankkort, är ett form av bankkort som ger dig bonuspoäng och förmåner på allt du spenderar vi en tankstation. Bensinkort kan vara både med och utan kredit. Ofta förekommer de i samband med kortutgivare och banker men med förmåner kopplade till specifika tankstationer som t.ex. OKQ8, Shell och Circle K.

Antagligen har du din favorit tankekedja redan som du ofta handlar på. Genom att skaffa deras bensinkort kan du enkelt spara in pengar genom cashback utan att göra någon förändring.

Denna förmån kan liknas en extra bonus och är i grund och botten ett kreditkort med bonus, fast nischat till tankstationer och för bensin.

Jämför bensinkort

Se jämförelse i tabell 1.1 nedan. Tabellen uppdateras löpande och innehåller samtliga tankkort enligt på den svenska marknaden.

Tankkort (kredit)BensinstationRabatt bemannatRabatt
obemannat
Bonus på mackTanka-fel-försäkringÅrsavgiftRäntefria dagar
OKQ8 VISAOKQ820 öre/liter5 öre/liter2%Nej0 kr45 dagar
Preem MastercardPreem25 öre/liter10 öre/liter0,5%Ja0 kr56 dagar
Circle K MastercardCircle K15 öre/liter0 öre/liter0,3%Ja0 kr60 dagar
GulfkortGulf0 kr30 – 60 dagar
Qstar TankkortQstar
VolvokortetOKQ8 & Tanka
TankvärtkortetTankvärt25 öre/liter0 kr
Tabell 1.1 – jämförelse alla tankkort på svenska marknaden.

Bensinkort utan kredit

För dig som inte är intresserad av att ha en kredit kopplat till ditt bensinkort finns det flera alternativ för bensinkort utan kredit. Ett sådant kort fungerar oftast på två olika sett. Det första är att du använder kortet som ett vanligt bankkonto och sätter in pengar, som sedan ger dig bonus vid tankning. Det andra är att du använder kortet som ett form av medlemskort där du registrerar det i samband med köp.

Om du är intresserad av ett bensinkort utan kredit går det antingen att ansöka online eller teckna på din lokala mack. Vi tycker det är viktigt att väga in mängden bonus och vilken tankstation precis som med vanliga bensinkort.

Bensinkort utan kreditRabatt bemannade stationerRabatt obemannade stationer
OKQ8 Visa Debit
Shell Card15 öre per liter0 kr

Fördelar med bensinkort

Att använda ett bensinkort istället för sitt vanliga debetkort i samband med att man tankar har flera fördelar. För många handlar det om struktur och en enkelhet att separera de kostnader som hör till bilen. Andra prioriterar ett bensinkort före andra kort av de förmåner som ofta ingår.

Rabatt

Med ett tankkort får du rabatt för varje liter du tankar. Ofta varierar det mellan 5 – 25 öre per liter. Din exakta rabatt kan också komma att variera om du tankar vid en bemannad eller obemannad station.

För dig som kör mycket och ofta kan det komma att bli väldigt förmånligt att nyttja rabatter i samband med din tankning. Du kan spara flera tusenlappar per år.

Kredit

Antalet bensinkort som också erbjuder kredit är flera. Då kan du nyttja ditt tankkort precis som andra kort och få ytterligare förmåner och bonuspoäng. Det kan givetvis också vara en trevlig avlastning och säkerhet att inte behöva ligga ute med pengar hela månaden om du t.ex. kör mycket i arbetet.

Tanka-fel-försäkring

Hos flera av kreditgivarna och tankstationerna som erbjuder bensinkort ingår något som kallas för tanka-fel-försäkring. Det är precis som det låter en försäkring för när du råkar tanka fel. En fel-tankning, t.ex. disel i en bensinbil, kan bli väldigt kostsamt och råka förstöra din motor. Med denna försäkringen har du ett skydd och kan få ersättning för att täcka eventuella skador.

bensin och tankkort

Vilka tankkort finns det?

I skrivande stund finns det fyra olika samarbeten mellan banker och tankstationer. Det är OKQ8, Shell, Preem och Circle K. Att utse det främsta bensinkortet mellan dessa aktörer är ingen enkel match.

För att kunna ge dig ett klokt svar måste vi börja med att gå igenom de moment som anses vara viktiga. När vi jämför bensinkort är det framförallt rabatt per liter, årsavgifter och kreditutrymme som är i fokus.

Om du är intresset av bästa kreditkortet 2024 generellt – glöm inte att besöka vår startsida som sammanställer alla kategorier.

Efter noggrann undersökning hos flera olika jämförelser i kombination med vår egen anses dessa kort vara de främsta:

 • OKQ8
 • Preem
 • Shell
 • Circle K
bensinkort infografik

Välja rätt bensinkort

När man ska välja rätt bensinkort finns det tre viktiga saker att tänka på. Det första är vilken kedja som du vanligtvis tankar på, det andra är hur den tankstationen är bemannad och sist vilka förmåner du föredrar.

Din tankstation

Givetvis är syftet med att drivmedelsföretag utfärdar kreditkort att du ska välja deras tankstationer framför andra. Och det är i sig inget konstigt, utan snarare bara ett smart sätt för dig att få mer förmåner och bonus av tankning du annars ändå hade genomfört.

Det är av den anledningen viktigt att du funderar kring vilka tankstationer som du passerar i arbetet eller vardagen. Du ska inte behöva åka omvägar för att ta dig till rätt tankstation.

Bemanning

Efter att ha kartlagt vilken drivmedelsaktör som ligger dig praktiskt till i vardagen behöver du ta reda på om den är bemannad eller inte.

Anledningen till detta är att bemannad stationer ger bättre bonuspoäng på din tankning. Så om du har två stationer som passar i din vardag uppmanas du att välja den som är bemannad för att maximera nyttjandet av kreditkort.

Förmåner

När man börjar granska de olika aktörernas kort är det ofta förmåner som skiljer dem åt. Återbäringen på tankning är ofta relativt lika. Kolla därför om det finns andra bra saker som t.ex. försäkringar eller återkommande rabatter för dig som innehar ett bensinkort.

Bonuskort istället för tankkort?

Det finns en hel del kreditkort med bonus som ger en hög bonus på samtliga inköp med kortet. Detta kan innebära att du även får bonus på tankning av drivmedel men även övriga bonus på allt du handlar. Nackdelen med många bensinkort är att de ger ofta sämre bonus på övriga köp. Om du är en person som kanske spenderar 2000 – 4000 kr på bensin och sen 20 000 – 30 000 kr på övriga köp kan det helt klart gynna sig med ett bonuskort. Du får du en kanske något mindre bonus men på hela beloppet av dina köp under månaden istället för lite högre bonus på en del av utgifterna.

Ett bra exempel på ett kort med bonus är Remember Flex och Komplett kreditkort:

Re:member Flex

 • Ingen årsavgift
 • 56 dagar räntefri kredit
 • Bra omdömen
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 24,74%
Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

Komplett Bank Mastercard

 • Avgiftsfria uttag
 • Fri årsavgift
 • 50 dagar fri kredit
Årskostnad: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 21,40%
Exempel: Eff. ränta 23,63%, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr

Vem bör skaffa ett bensinkort?

Så vem bör skaffa ett bensinkort? Jo självklart är det du som tankar ofta/mycket och detta kan bero på olika anledningar.

Det passar utmärkt för personer som spenderar mycket tid på vägen – antingen för att pendla mellan jobbet eller hämta och lämna barnen. Du kan även vara en person som gillar att ta bilen med dig på resor och därför åker långa distanser ett par gånger om året.

Ett bensinkort kan även vara ett bra val för dig som vill få vanliga förmåner. Till exempel försäkringar, möjlighet till kredit och övriga bonusar då de korten som finns i Sverige är kreditkort med dessa förmåner.

Perfekt om du:

 • Pendlar till jobbet långt
 • Kör mycket generellt
 • Åker långa distanser (resor)

Få ut det mesta av ditt bensinkort

 • Maximera rabatten – Har ditt kort ett tak för rabatt per månad se till att du tankar så lite som möjligt när taket är nått och istället nästa månad.
 • Håll koll på övriga förmåner – Många kort erbjuder övriga bonusar och liknande. Se till att du nyttjar dessa också så kan du spara in lite extra pengar.
 • Planera resor i förväg – Bensinkortet gör dig fast till en tank-kedja vilket kan gör att du behöver planera längre resor. Detta så att du vet vart du skall tanka så att du kan välja en av deras stationer.
 • Betala fakturan i tid – Det viktigaste för samtliga kort med kredit är att du betalar din faktura helt i tid. På detta sättet undviker du stora avgifter som raderar eventuella bonusar/rabatter.

Bensinkort med rabatt

Det finns faktiskt även ett par stycken vanliga kreditkort som erbjuder drivmedels rabatt. Detta är ofta kreditkort med cashback som även erbjuder rabatt hos en speciell tank-kedja de samarbetar med. Detta gör att du får nyttja den vanliga cashbacken som är en mycket värdefull förmån samtidigt som du kan få återbäring på drivmedel.

De populäraste korten som erbjuder detta är först Refunder Pay som ger dig 15 öre/liter tankad hos bemannade Preem stationer. 15 öre/liter tankad är en relativt hög återbäring men med tanke på att detta endast är en extra förmån är det mycket högt. Utöver det erbjuder kortet upp till 42 % cashback i flera hundra webbutiker.

Det finns även Moregolf Mastercard som är ett liknande kort som ger dig en generell bonus på 1 %. Kortet har samma samarbete med Preem som ger dig 15 öre/liter tankad drivmedel. Utöver detta har kortet mycket bra förmåner för golf-älskare och ett flertal gratis försäkringar.

Tanka bemannat eller obemannat?

Alla föredrar olika hör, vissa vill vara själva och tanka smidigt medan andra vill ha en fysisk affär med personal. Däremot finns det klara fördelar om man kollar på rabatten där obemannade stationer har väsentligt lägre rabatt. Om du är en person som inte bryr dig så mycket vart du tankar bör du definitivt tanka på en bemannad station om du har ett bensinkort.

Vanliga frågor

Gäller rabatten på drivmedel utomlands?

Nej! Ditt avtal med kortgivaren säger att rabatterna endast gäller i Sverige.

Vilket kort har högst rabatt på drivmedel?

Bensinkortet med högst rabatt på drivmedel är Preem Mastercard. Kortet ger dig först upp till 25 öre/liter tankad hos en bemannad Preem station. Men du får även 10 öre/liter hos obemannade stationer.

Kan alla få ett tankkort?

Ett tankkort har en kredit kopplad till sig vilket inte alla beviljas. Du behöver ha en betalningsförmåga som kontrolleras genom deklarerad inkomst.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss