Hoppa till innehåll

Matkort

Att handla mat på ett kreditkort kan svara smart och ge dig poäng. Poängen går i sin tur att nyttja antingen som rabatt i matbutiker eller på andra nöjen. På denna sida har vi på bästkreditkort.nu samlat alla de bästa matkorten 2024.

Sammanfattning
Antal matkort: 1st
Bonuspoäng: På alla köp
Kreditränta: 15,95%
Maxkredit: 100 000kr

Bäst matkort 2024

Coop Mastercard

 • Första året gratis
 • Poäng överallt
 • Trygga köp
Årskostnad: 0 kr (295 kr efter år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 15,95%
Effektivränta 17,01 % (20,67 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 714 kr (22 062 kr med pappersfaktura).

Ica Bankkort Plus

 • Upp till 3,75% bonus på ICA
 • 60 dagar räntefri kredit
 • Låga avgifter
Årskostnad: 324 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 11,95 %
matkort illustration

Vad är matkort?

Ett matkort är ett kreditkort som tillhandahålls av en specifik mataffär. Det är ofta en kombination av ett medlemskort och ett kreditkort, för att du ska få en smart och lönsam upplevelse. Utöver krediten får du tack vare kortet ta del av en mängd erbjudanden och förmåner. ICA och Coop är två exempel på några av de största butikerna som erbjuder matkort för sina kunder.

Anledningen till varför du bör ha ett matkort är att du kommer att få bonus eller cashback på alla dina inköp, oavsett hur små eller stora de är. Med den här typen av kreditkort kommer du att gynnas på ett sätt som inte går att jämföra med andra kort, eftersom matinköp är en nödvändighet som aldrig upphör och som inte sällan görs flera gånger i veckan.

Vem bör skaffa ett matkort?

För att det ska vara värt att skaffa ett matkort för dig behöver du ha särskilda vanor. För det första är det väsentligt att du handlar nästan all din mat på samma matkedja. Antingen om du är en person som har en favoritkedja som erbjuder ett matkort. Eller om du är en person som kan tänka sig byta matkedja beroende på vilken som ger högst bonus.

Förutom detta så krävs det även att du har stora matutgifter. Det kan vara så att du har ett intresse för mat och därmed köper varor av hög kvalitet. Men det kan även vara så att du har en familj och därmed har stora matutgifter.

 • Du som handlar på samma kedja
 • Matfantaster – stora utgifter
 • Familjer – stora utgifter
 • Kan tänka sig byta kedja

Olika varianter av matkort

Innan du bestämmer dig för vilket slags matkort du ska ha så ska du fundera i vilken affär du oftast handlar din mat. Om du vet med dig att det finns en viss butik mot vilken du är mest trogen så ska du helt klart välja den, då din bonus kommer att bli så pass mycket större. Nedan kommer vi att ge dig information kring matkorten från de största matvarukedjorna ICA och Coop.

Om du däremot är en person som ofta skiftar mellan olika butiker så skulle ett bonuskort kunna passa dig bättre. På så sätt får du bonus och poäng på alla dina inköp – det spelar således ingen roll var någonstans du genomför dina köp

ICA:s kreditkort

ICA har ett betal och kreditkort som är mycket vanligt att använda i familjer. Dels för dess förmånliga bonus men även möjligheten att nyttja två kort.

Bonus

Bonusen du får på dina köp hos ICA baseras på summan du handlar för, vilket är en gemensam nämnare hos alla de matvarukedjor som utfärdar korten. Matkortet på ICA erbjuder en procentuell bonus på 1% på alla dina inköp. Du behöver alltså inte överträda en specifik summa för att få bonus, utan alla köp räknas.

Värt att känna till är att du kan få bonuspoäng även på Apotek Hjärtat, som ägs av ICA. Precis som i den vanliga butiken får du minst ett bonuspoäng per spenderad krona på Apoteket. Detta är en enorm fördel som inte erbjuds av någon annan matvarukedja. Dessutom ligger ofta ICA:s apotek i nära anslutning till butiken, så du kan enkelt fördela inköpen mellan de två ställena istället för att handla receptfria varor i mataffären, och därmed samla ihop fler poäng.

När du har samlat ihop 2000 poäng så erhåller du en bonuscheck på 25:-, och den checken kan användas i samtliga ICA-butiker.

Nedan ser du en tydlig bild över poängsystemet och hur mycket bonus antal poäng genererar i.

PoängMatbonus
0 – 10000 kr
2000 – 300025 kr
4000 – 500050 kr
6000 – 700075 kr
– 8000150 kr

Tips: Om du dessutom nyttjar ICA-banken i form av att låna och/eller spara pengar eller om du tecknar försäkring hos dem så dubblerar du din bonus till 2%.

Låg årsavgift och räntefritt

Årsavgiften är lägre än hos många andra banker, vilket är ett stort plus. Matkortet är dessutom räntefritt i upp till 60 dagar. Ytterligare ett stort plus är att ICA inte tar någon uttagsavgift om du skulle vara ute och resa, samt att kortet medför en reseförsäkring.

matkort infografik

Coop:s kreditkort

Coop har ett Mastercard som är mycket uppskattat. Dels för dess generösa kreditutrymme men även förmånliga poäng.

Bonus

Även hos Coop får du bonus för alla dina köp, oavsett köpsumma. När du handlar får du 0,5 poäng per krona. Hur många poäng du får beror därför på hur mycket du har handlat för under aktuell månad. Du får störst bonus när du handlar direkt hos Coop vare sig det är i butiken eller online, men du kan också använda kortet i andra butiker. Då får du dock en mindre bonus på 0,5%.
Coop har en så kallad poängtrappa som vi kommer att visa dig lite längre ned.

Något som gör att Coop’s matkort är särskilt populärt bland kunderna är av den anledningen att de poäng man tjänar kan växlas in mot premier. Till exempel kan du då välja mellan presentkort, biobiljetter eller spaupplevelser.

Spendera per månadPoäng per spenderad krona
0 – 1000 kr0,5
1001 – 2000 kr1
2001 – 3000 kr2
3001 – 4000 kr3
4001 – 5000 kr4
5000 kr eller mer5

Avgifter och försäkringar

Det första året behöver du inte betala någon årsavgift, därefter ligger den på 295 kr/år. Däremot kostar det 100 kr att erhålla själva kortet eftersom du måste bli medlem först. 

Matkortet på Coop innebär att du också får heltäckande rese- och köpförsäkringar för såväl fysiska köp som onlineköp. 

Bonus eller matkort?

Ett kreditkort med bonus kan ge dig bonus på alla köp, alltså även matkedjorna. Detta gör att du får en bonus på fler antal köp och därmed mer pengar fast nackdelen är att det är en lägre bonus. Beroende på hur höga matkostnader du har så kan det vara värt att skaffa ett matkort med högre bonus på matkedjorna. I exemplet nedan så jämför vi hur hög bonus en familj med matkostnader på 5000 kr och sammanlagda kostnader på 30 000 kr per månad får beroende på om de använder ett matkort eller bonuskort. Vi antar att matkortet ger en bonus på 4 % och bonuskortet 1 %.

 • 5000 kr i matkostnader – 200 kr i bonus
 • 30 000 kr i samtliga kostnader – 300 kr i bonus

Som du kan se hade familjen tjänat bättre på att använda ett kort som Refunder Pay som ger minst 1 % tillbaka på alla köp.

Fördelar med matkort

Med ett kreditkort anslutet till en matbutik medföljer alltså en rad fördelar. Med tanke på att mat är det vi kanske oftast handlar, oavsett mängd och köpsumma, finns det egentligen ingen som talar emot ett innehavande av ett matkort.

Bonus och andra förmåner

Du får ta del av bonus, rabatt, cashback som inte andra får ta del av och du kan på vissa ställen byta ut dem mot en trevlig premie. Du kan dessutom nyttja kortet i andra butiker om du skulle vilja, och ändå få viss bonus.

Allt i ett kort

Istället för att ha en massa olika kort i plånboken får du allt samlat på ett kort. Du behöver således inte visa upp en enskilt medlemskort också, utan kortet fungerar som både betalkort och det kort på vilket all bonus samlas.

Optimalt på resan

Du kan ta med ditt matkort när du är ute och reser. ICA tar exempelvis ingen uttagningsavgift.
Om du använder dig av ICA eller Coops kreditkort när du betalar majoriteten av din flygresa så ingår fördelaktiga försäkringar.

Få koll på matbudgeten

Eftersom ett matkort faktiskt är ett kreditkort så kommer du i slutet av månaden att få en ypperlig överblick över dina inköp och utgifter. På så sätt får du bättre kontroll över din budget. Det går också att samla alla inköp på en och samma faktura, så om ni är flera som använder kortet kommer det att bringa mer klarhet i de totala utgifterna.

Vilket matkort är bäst?

Vi har jämfört ett flertal av de bästa matkorten på den svenska marknaden för att kunna komma fram till vilket som är bäst. Handlar du på en speciell kedja ofta är det antagligen det rätta matkortet för dig då du använder bonusen ofta isåfall. Men om du är en person som kan tänka dig byta och handla på endast en kedja skulle vi säga att Coop Mastercard är förmånligast. Kortet ger en mycket hög bonus på inköpen samtidigt som du får bra kreditvillkor, låg ränta och mycket mera.

Coop Mastercard

 • Första året gratis
 • Poäng överallt
 • Trygga köp
Årskostnad: 0 kr (295 kr efter år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 15,95%
Effektivränta 17,01 % (20,67 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 714 kr (22 062 kr med pappersfaktura).

Vanliga frågor

Vad är ett matkort?

Ett matkort är ett oftast kreditkort som ger extra bonuspoäng på inköp i mataffärer. Det är alltså oftast mataffärer som har egna kort där du får extra bonus när du handlar på deras butiker. T ex kedjorna Coop och ICA.

Vilket är det bästa matkortet 2024?

Det bästa matkortet 2024 anser vi vara Coop Mastercard. Kortet har ett bra bonussystem för köp i både deras butiker och andra köp utanför. Samtidigt får du låga avgifter gentemot andra kreditkort och de bjuder på årsavgiften första året.

Hur hög bonus ger Coop Mastercard?

Som högst kan du få 5,5 % bonus när du handlar på Coop men då behöver du spendera mycket pengar varje månad hos deras butiker.

Finns det matkort med bonus hos alla kedjor?

Nej, det finns inga speciella matkort med hög bonus på alla kedjor. Däremot finns det bra bonuskort som generellt ger en hög bonus på alla köp med kortet. Detta innebär att de även ger en hög bonus på alla matkedjor.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss