Förbetalda kort

Förbetalda kort laddas med insättning via annan betalningsmetod. Ofta kallas detta för Pre-paid kort och förses via Mastercard och VISA.

På denna sida går vi igenom de populäraste förbetalda korten 2023.

Sammanfattning
Antal förbetalda kort: 6 st
Årskostnad från: 0 kr
Räntefria dagar : Upp till 56 st
Kreditränta mellan: 9,74 – 24,74%

Bästa förbetalda korten 2023

 1. Marginalen Traveller
  • → Perfekt för resor
  • → 0 kr årsavgift första året
  • → Samla poäng
  Årskostnad: 395 kr
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 16,9%
  Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

 2. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 120 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).

 3. Marginalen Gold
  • → Räntefritt upp till 50 dagar
  • → Delbetala i din takt
  • → 0 kr årsavgift första året
  Årskostnad: 0 kr (195 kr efter år 1)
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 16,9%
  Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).

 4. Revolut
  • → Skicka pengar till kompisar
  • → Fyll på enkelt
  • → Växla mellan valutor
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit:
  Kreditränta:
  Revolut Standar är ett debetkort och har därför ingen kredit.
förbetalda kort illustration

Hur fungerar ett förbetalt kort?

Förbetalda kort (pre-paid) är ett betalkort som laddas med pengar genom insättning. Kortet kan sedan användas precis som andra kort i de butiker som accepterar VISA och Mastercard. De senaste åren har många förbetalda prepaid kort dykt upp i Sverige där de extra funktionaliteten är välutvecklade applikationer där du kan bevaka din konsumtion.

Fördelarna med att skaffa ett förbetalt kort är att du kan nyttja tjänster och funktioner som vanliga banker kan ta längre tid på sig att utveckla. Vissa innehåller t.ex. bevakning av din ekonomi så att du snyggt får en bra överblick. Andra funktioner kan vara möjligheten att växla mellan olika valutor.

Nischade förbetalda kort

Det finns en rad nischade förbetalda kort ute på marknaden. Dessa kan komma extra lämpligt i olika situationer, vardagsproblem eller bara framtida händelser. Vi kommer i sektionen nedan presentera några vanliga situationer och nischade kort som passar.

Långresan

Om du ska ut på en långresa kan Revolut vara ett bra prepaid kort. Du kan då växla mellan de allra flesta valutorna helt kostnadsfritt vilket möjliggör att du alltid debiteras i rätt valuta på din resa.

Det gör att du slipper växlingskostnader, pålägg och annat som större banker kan bruka ta betalt för.

För barnen

Många skaffar förbetalda kort för sina barn – det är ett enkelt sätt att fördela ut vecko- eller månadspeng och samtidigt ha koll på hur detta förbrukar i en enkel app.

Pre-paid för anställda

En del arbetsgivare fördelar ut pre-paid kort till sina anställda för att kunna genomföra köp till företaget men samtidigt behålla en del av kontrollen. Ett bra exempel på detta är Qred företagskort.

Jämförelse mellan förbetalda kort

Det finns många olika typer och kort att välja till när det kommer till förbetalda kort. Samtidigt känner få till de korten som finns och dess villkor och förmåner. Vi har därför nedan tagit fram en jämförelse så att du kan hitta det rätta kortet för dig.

KreditkortÅrsavgiftUttagsavgiftInsättning genom:Övrigt
Lunar KortetFrån 0 kr0 %Swish eller kortBra översikt över ekonomin
N260 kr0 %ÖverföringInget valutapåslag
Revolut Standard0kr0 %ÖverföringCashback
PFC0 kr0 % i EUR (1,7 % i SEK)Swish Föräldrakontroll och inget valutapåslag
Jämförelse mellan förbetalda kort

Fördelar med förbetalda kort

Ett förbetalt kort kan ha flera olika fördelar beroende på vad du ska använda det till. Nedan listar vi de bästa fördelarna som ett förbetalt kort erbjuder:

Avgiftsfria uttag och valutapåslag

De flesta förbetalda korten erbjuder fria uttagsavgifter och valutapåslag vilket gör det billigt för utlandsresor. När man är utomlands handlar man ofta med kontanter vilket gör att man stöter på båda dessa avgifter. Med ett förbetalt kort kan du därför spara in en hel del pengar på dina resor.

Ingen åldersgräns

Korten går att ge till barn och tonåringar där du samtidigt kan styra hur mycket de kan spendera. Genom att ladda kortet med små belopp kan du lära ditt barn hur de ska hantera pengar utan risk.

Låga krav

Ett förbetalt kort kräver att du innan betalning har laddat kortet med pengar. Till skillnad från kreditkort tar bankerna här ingen risk då de inte lånar ut pengar till dig. Detta leder i sin tur till att förbetalda kort har extremt låga krav och passar därför dig som inte kan få andra kort bra.

Bättre koll på ekonomin

Du måste ladda ditt kort innan du kan köpa något vilket gör att du inte kan spendera pengar du inte har. När pengarna tar slut slutar kortet fungera vid betalning vilket även gör att du får en överblick kring hur mycket du spenderat. Ett förbetalt kort är alltså ett betalningsmedel med lägre risk för att spendera pengar du inte har råd att spendera.

Vanliga frågor

Var kan man köpa förbetalda kort?

Det finns olika ställen där du kan köpa förbetalda kort. På t ex pressbyrån och liknande butiker kan du köpa engångskort som sedan slutar fungera helt när pengarna tar slut. Hos bankerna kan du däremot skaffa ett kort som du kan ladda upp igen när pengarna tar slut.

Passar förbetalt kort barn?

Ja det passar ofta att ge till barn då det är lätt att sätta en gräns. Genom att ladda kortet med en lämplig summa kan du enkelt lära ditt barn hantera pengar utan risk.

Genomförs UC vid förbetalda kort?

Nej det genomförs ingen kreditprövning vid ansökan till ett förbetalt kort. Detta hör ihop med att kortet inte är någon risk för banken då du endast spenderar pengar du laddat kortet med.

Pulbicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss