Kreditkort som student

Att vara studerande är inte helt enkelt – du behöver läsa och din låga inkomst ska ses som en framtida investering. Trots den låga inkomsten finns det många fördelar med kreditkort som studenter gärna tar del av – men kanske har svårt att få.

Vi kommer därför i denna guide att skriva allt du behöver veta om kreditkort som student.

Kreditkort student 2022

 1. Marginalen Traveller
  • → Perfekt för resor
  • → 0 kr årsavgift första året
  • → Samla poäng
  Årskostnad: 395 kr
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 16,9%
  Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

 2. Re:member Flex
  • → Ingen årsavgift
  • → 56 dagar räntefri kredit
  • → Bra omdömen
  Årskostnad: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74%
  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK (2022-01-01).
kreditkort student

Krav för kreditkort som student

Precis som med alla typer av krediter eller lån så behöver man visa sig ha en återbetalningsförmåga. Det är det som ofta sätter stopp för studenter, då CSN inte anses vara en inkomst.

Det går däremot att uppfylla kraven, om inte fullt utan då till viss del. Kraven är också olika hårda hos olika kreditgivare – vilket innebär att om du fått nej hos en går det alltid att försöka vidare.

Krav för att få kreditkort som student:

 • Du behöver vara 18 år gammal
 • Inkomst på 100 000 kr per år (senast deklarerade år)
 • Inga betalningsanmärkningar

Bankkort för studenter

Med anledning av att kreditkort för studenter inte är det enklaste att få om man enbart har CSN som inkomst, så är det bra att känna till alternativa vägar att gå. Med ett vanligt bankkort kan du som student ta del av de förmåner som kreditkorten erbjuder, trots att du studerar. Det kommer inte att tas någon kreditupplysning på dig och att inneha kortet kostar oftast ingenting.
Om du har blivit nekad ett kreditkort på grund av för låg inkomst så rekommenderar vi följande bankkort:

Debetkort som student

Ett debetkort är ett bankkort utan någon koppling till kredit, vilket betyder att du måste sätta in pengar på kortet för att kunna använda det. Det innebär alltså att du inte kan handla för pengar du inte har, utan du handlar enbart för den specifika summa som du har satt in på kortet. Pengarna dras direkt från kontot när du betalar med ditt debetkort.

Det som skiljer debetkort från ditt vanliga bankkort i vardagen är att du som student ändå kan ta del av vissa förmåner, beroende på vilken kortutgivare du väljer. Vissa debetkort har fördelar i form av försäkringar, och en hel del av dem erbjuder bonus, cashback och rabatter.

Betalkort

Ett betalkort påminner ganska mycket om ett kreditkort, men med skillnaden att din faktura i sin helhet måste betalas innan sista förfallodatumet. Det finns ingen möjlighet att delbetala dina köp eller senarelägga fakturan. En fördel är dock att du ändå kan få ta del av förmåner såsom försäkringar, cashback eller bonus när du använder ett betalkort.

Vem bör skaffa ett kreditkort som student?

Det är väldigt viktigt att du är medveten om din ekonomiska situation, men också hur du är som person, innan du ansöker om ett kreditkort som student. Ett kreditkort är ingen räddning om din ekonomi redan är ansträngd. Det är därför av största vikt att du vet vad du ger dig in på och att du tar det ansvar som det innebär med att inneha ett kreditkort.

Du bör först och främst vara införstådd i vilka regler som gäller. Därefter behöver du ha en plan för att kunna betala tillbaka krediten du har nyttjat. Något som verkligen vore fördelaktigt är att försöka få till en inkomst utöver studiemedlen – dels för att bli beviljad de bästa och mest lönsamma kreditkorten, men också för att kunna vara trygg i att du faktiskt kan betala tillbaka i tid.

Fördelar med kreditkort för studenter

Ett kreditkort för dig som student kan vara gynnsamt på flera sätt. Så länge du har insikt om ditt eget ansvar och är medveten om hur kortet fungerar, så kan ett kreditkort vara optimalt när du studerar. Har du dessutom ett extrajobb som ger dig en inkomst utöver studiemedlen så kommer det att vara en stor trygghet för dig i nyttjandet av kreditkortet.

Tänk på att fördelarna varierar så du måste vara införstådd i vilka villkor som gäller för just det kreditkort som du väljer.

Betala senare utan extra kostnad

Så länge du betalar din faktura inom de räntefria dagarna så tillkommer ingen ränta på de inköp du gör.

Bonus, rabatter och cashback

Flera kreditkort – men också de bankkort nämnda ovan – erbjuder förmåner i form av bonus, rabatter och cashback. Du kan också få rabatt hos de samarbetspartners som kortutgivaren har när du betalar med ditt kreditkort, vilket är uppskattat hos många användare.

Alla köp på en faktura

Du får en klar bild över dina inköp under en månad eftersom alla dessa samlas på en gemensam faktura, vilket ger dig ökad kontroll på din ekonomi.

Möjlighet till delbetalning

Att kunna delbetala något är värdefullt om du för tillfället skulle ha väldigt svårt att betala någonting på en gång vid oförutsedda händelser. Däremot är delbetalning inget som uppmuntras om det inte är absolut nödvändigt, då hög ränta och andra avgifter tillkommer.

Försäkringar ingår ofta

Oftast ingår det prisgaranti och förlängd garanti på större inköp såsom elektronik och vitvaror när du köper något med ditt kreditkort.

Vid köp av en resa med kreditkort så ingår reseförsäkring, men dess exakta innehåll varierar beroende på kortutgivare så detta måste du kontrollera först.