Jämför kreditkort

Vi har gjort en komplett jämförelse av alla kreditkort på marknaden 2022. Alla kreditkort är genomgångna efter en rad kriterier som avgifter, ränta, bonussystem och generella fördelar.

Syftet är att du enkelt och smidigt ska kunna jämföra kreditkort på ett par minuter. Att ha all information samlad på ett och samma ställe skapar rätt förutsättning för ett klokare val.

jämför kreditkort

Hur går er jämförelse till?

En jämförelse av kreditkort av oss på Bästkreditkort.nu genomförs noggrant ur flera perspektiv. För det första tar vi endast med sådana kreditkort som utfärdas av svenska banker eller kortgivare. Samtliga är där med säkra att ansöka om samt beviljas du endast om du uppfyller kraven.

Alla punkter i vår jämförelse:

  • Avgifter
  • Räntor
  • Bonussystem
  • Övriga förmåner
  • Kreditvillkor

Jämför olika typer av kreditkort

Alla kreditkort kan grovt fördelat in i fyra stora kategorier: bonuskort, matkort, bensinkort och resekort. Det finns dock ett flertal till kategorier med de är då oftast mindre kategorier som ingår i någon av dessa.

Jämför kreditkort med bonus

Ett bonuskort är ett kreditkort som ger bonus på antingen alla köp eller särskilda köp med kortet. Bonusen anges i % och de flesta korten har en % för alla köp och sen en höga % på särskilda samarbetspartners butiker eller liknande. När du jämför kreditkort med bonus kolla de flesta endast på just bonusen och jämför %. För det första gäller det att identifiera vad man har för slags utgifter då det inte hjälper att kortet ger hög bonus på vissa köp om du inte har utgifter där. På detta sättet kan du skaffa ett kort med hög bonus på de områden där du spenderar mycket pengar.

För det andra så bör man även jämföra avgifter mot bonusen t ex kolla på årsavgiften och bonusen. På detta sätt kan du kolla med ett räkneexempel på dina utgifter om den bonus du når ens täcker den årsavgift som finns. Det är absolut inte så att ett kort är bättre endast för att det är dyrare att äga!

jämför kreditkort med bonus

Jämför kreditkort för matinköp

Vill du ha bonus och rabatter på de matinköp du genomför? Då är ett matkort något som passar dig. Alla stora matkedjor har sina egna kort och de erbjuder höga bonusar på just sina kedjors butiker. När du jämför kreditkort för matinköp bör du först tänka igenom vart du handlar. Är du en person som kan handla lite överallt eller har en favoritkedja där du verkligen vill handla. Om du är en person som kan handla vart som helst bör du söka efter det matkortet med högst bonus så att du sparar mest pengar. Är du däremot en person som gillar att handla på en speciell kedja som t ex Coop så bör du kolla in just deras matkort.

Självklart bör du även när du jämför matkort kolla på avgifter som årsavgiften och de kreditvillkor som erbjuds.

jämför kreditkort för matinköp

Jämför kreditkort för resor

Ett resekort är ett kreditkort som är till för dig som reser mycket. Det ger bonusar och särskilda rabatter på flygresor och är förmånligt för dig som reser.

När du jämför kreditkort för dig som reser mycket bör du först kolla in vilken bonus som erbjuds. Beroende på hur du reser t ex flyg, tåg eller buss kommer du vilja ta ett kreditkort som erbjuder bonus inom detta område. Ett exempel på detta är Bank Norweigan kreditkort som ger upp till 10 % bonus på flygbiljetter hos Norweigan.

De andra viktigaste du bör kolla efter är avgifterna. Här är det främst årsavgiften, uttagsavgiften och valutapåslaget du bör kolla på. Årsavgiften är den avgift som tas ut för att äga ett kort och det finns flera bra resekort utan årsavgift.

Uttagsavgiften är den avgift som tas vid kontantuttag och om du reser mycket utomlands hanterar du ofta mycket kontanter. Detta innebär även att du behöver ta ut dessa pengar och då kommer i kontakt med denna avgift ofta. En normal uttagsavgift brukar ligga runt 2 % med en minimum nivå på 25 kr men om du reser mycket bör du skaffa ett med mycket lägre.

Valutapåslag är den avgift som banken tar för att växla din svenska valuta till det landets valuta du är i när du genomför transaktionen. Om du är utomlands mycket är detta även en avgift som du kommer stöta på en del och därför bör du försöka få ett kort med lågt valutapåslag.

hur du jämför kreditkort

Jämför bensinkort

Genom att skaffa ett bensinkort kan du få rabatt och bonus när du tankar bilen. Kortets bonus anges i öre/liter du tankar och det är ofta olika rabatt beroende på om du tankar på en bemannad eller icke bemannad station. Ett flertal bensinkort erbjuder även en bonusnivå för övriga köp som genomförs och en annan nivå för köp på macken.

När du jämför kreditkort med bonus på tankning finns det ett flertal aspekter som du ska hålla lite extra koll på.

Primärt bör du kolla på bonusen vid tankning hos bemannade stationer då detta är den oftast högre nivån. Eftersom den är högre kan du då välja att endast tanka på bemannade stationer för att få mest rabatt.

Den andra bonusen du bör kolla efter är rabatten på tankning på obemannade stationer. Denna nivå är ofta mycket lägre men om du brukar tanka på en obemannad station nära dig kan den vara extra intressant att kolla på.

Årsavgiften är även ett sätt att jämföra bensinkort på och då kollar du på olika korts bonus jämfört med hur mycket högre årsavgiften blir. De flesta bensinkort är dock helt utan årsavgift. Övriga avgifter som du borde hålla koll på speciellt är valuta och uttagsavgift och dessa tenderar att vara höga på bensinkort.

hur du jämför bensinkort