Hoppa till innehåll

3 saker att tänka på när du reser

  • Oliver 

När du är ute och reser finns det vissa saker som de flesta inte tänker på men som är mycket viktigt. I denna artikeln går vi igenom de 3 viktigaste sakerna att tänka på när du ska ut och resa.

Se över din reseförsäkring

Nästan alla har en reseförsäkring på grundnivå som ingår i hemförsäkringen. Har du inte detta bör du absolut att teckna en innan du reser iväg utomlands. Detta då denna försäkringen kan hjälpa dig att täcka sjukhus och liknande kostnader vid olyckor.

Du som har en grundläggande reseförsäkring bör även kika på en kompletterande försäkring. En kompletterande reseförsäkring kan ge extra skydd och högre ersättningar. Beroende på vilken du väljer varierar skydden men de flesta täcker:

  • Ersättning av transport och bagage
  • Avbeställningsskydd
  • Självriskskydd för hem och bilförsäkring

Se upp för uttagsavgiften

I Sverige tar nästan inga butiker emot kontanter längre vilket gör det ganska meningslöst att ta ut kontanter. Men i många länder utomlands är det fortfarande kontanter som står för de flesta köpen. Därför så tar många ut kontanter utomlands för att kunna handla överallt.

När du tar ut kontanter så tas en avgift ut som kallas uttagsavgift. Det är avgiften för att banken skall göra ett uttag åt dig och kan ibland uppgå till 3 %. Se därför över ditt korts uttagsavgift och skaffa ett kort utan uttagsavgift om det är möjligt.

Om du tar ut 50 000 kr för resan med uttagsavgift på 3 % har du betalat 1500 kr i avgifter för uttaget. I och med att det finns kort utan avgiften helt så är detta mycket onödigt slösande av pengar.

Minska valutapåslaget

Valutapåslaget är en annan avgift som tillkommer när du handlar i en utländsk valuta. Du stöter på denna avgift både när du gör uttag i en utländsk valuta eller betalar med kortet i en utländsk valuta. Då behöver banken växla dina SEK till respektive valuta och tar en avgift för växlingen.

Avgiften kan ibland ligga så högt som 2 % av köpets totala summa. Men genom att skaffa ett kreditkort utan valutapåslag kan du undvika kostnaden helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *