Hoppa till innehåll

Bankkort för barn

Nuförtiden fungerar inte kontanter till veckopengen längre då det knappt går att använda kontanterna i butiker. Men detta är inget att oroa sig för då du enkelt kan skaffa ett bankkort till ditt barn med säkerhet och full kontroll. Under denna artikel ska vi hjälpa dig som letar efter ett bankkort åt ditt barn.

Är bankkort för barn säkert?

Detta beror helt på hur ni går tillväga och vilket kort du skaffar. Genom till exempel notifikationer vid transaktioner kan du enkelt hålla koll på hur mycket ditt barn spenderar. Skulle barnet spendera mer än du anser lämpligt eller genomföra otillåtna köp kan du enkelt också spärra kortet genom ett klick. PFC kortet är ett debetkort som erbjuder dig denna kontrollen.

När bör mitt barn skaffa ett bankkort?

Statistiken tyder på att de flesta föräldrarna skaffar bankkort åt sina barn när de är i 7-8 års åldern. Detta är en fortfarande mycket tidig ålder och när du ska skaffa ett bankkort till ditt barn är varierande. Känner du att ditt barn har respekt för pengar och hade klarat av att hantera ett bankkort är det dags.

Däremot kan du inte vara hur ung som helst när du ska skaffa bankkort. Åldersgränserna har sänkts mycket det senaste och nu har storbankerna som t ex Swedbank runt 7 års ålder.

Hur skaffar man bankkort för barn?

Du kan antingen ringa eller besöka en fysisk banklokal. Ni beställer därefter en tid för att registrera bankkort åt barn och kommer då få att besöka banken snart. Det är viktigt att båda föräldrarna godkänner att barnet skaffar kortet och båda medverkar. Skulle inte en förälder kunna medverka går det att skriva en fullmakt för den föräldern och då räcker det med en förälder.

Vid samma tillfälle kan det vara smart att sätta upp Bank-ID och Swish till ditt barn så att du slipper boka en ny tid. Ska du göra detta är det viktigt att ni laddar ner swish och mobilt bank id apparna innan besöket.

Publicerad och granskad av:

Amanda Götberg

Amanda är sedan 2021 ansvarig för innehåll kopplat till guider och kort-information. Utanför rollen finns ett stort intresse för placeringar och sparande.

Läs mer om oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *